Robotti-veldrobot poot aardappelen in Lelystad

De internationale aardappelbeurs PotatoEurope vindt op 1 en 2 september plaats. Op de 20 hectare demovelden van het evenement zijn vorige week de aardappelen gepoot op de locatie van Wageningen University & Research in Lelystad. Een primeur was het inzetten van de Robotti-veldrobot met een getrokken Dewulf.

'Dit is een mooie gelegenheid om deze combinatie te presenteren en te testen' zegt Bram Veldhuisen van Wageningen University & Research. 'Wij weten dat het nog lang niet perfect is en dat er nog veel onderzoek en aanpassingen moeten worden gedaan voordat de Robotti zelfstandig aardappelen kan poten. Maar vandaag is weer een goede stap in die ontwikkeling.'

De gepote aardappelen bij Lelystad worden tijdens PotatoEurope live gerooid. Ook zijn er proefvelden voor gewasbescherming, meststoffen en groenbemesting. De organisatie van het internationale aardappelevenement verwacht in september meer dan 170 exposanten en 16.000 bezoekers te ontvangen.

Benieuwd naar reacties

Veldhuizen hoopt dat hij dan met de Robotti-veldrobot meer toepassingen kan laten zien en boeren enthousiast kan maken. 'Ik ben benieuwd naar de reacties van bezoekers. Of ze deze ontwikkeling in de landbouw wel zien zitten. Of ze gaan twijfelen om in plaats van een nieuwe trekker misschien een robot aan te schaffen. Ik wil boeren vooral op een positieve manier laten zien dat deze robotisering eraan zit te komen.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.