Lely+Orbiter+kan+nu+ook+room+verwerken
Nieuws
© Lely

Lely Orbiter kan nu ook room verwerken

De Lely Orbiter heeft een nieuwe optie gekregen. Het automatische zuivelverwerkingssysteem maakt nu ook room. Volle melk en room worden gescheiden opgeslagen.

Naast volle en halfvolle melk, is het voor veehouders nu ook mogelijk om room direct op het erf te verwerken en op de markt te brengen. De volle melk wordt deels ontroomd tot een vetpercentage van 1,7 procent. De room die overblijft heeft een minimaal vetpercentage van 35 procent. De Lely Orbiter slaat melk en room gescheiden op, zonder verdere toevoegingen.

Vervolgens wordt de room gepasteuriseerd op 84 graden. Deze wordt niet gehomogeniseerd. Door te kiezen voor een hoger vetpercentage, is de room makkelijker te kloppen en blijft deze langer stijf. Dit maakt het een aantrekkelijk product voor bijvoorbeeld banketbakkers, patissiers en ijsmakers.


De automatische processor van de Orbiter werkt 24 uur per dag en voldoet volgens Lely aan de hoogste voedselveiligheidsnormen.

'De Orbiter maakt eigen zuivelproductie lucratief', vertelt salesmanager Corina van Mourik van de Lely Orbiter. 'Door meerdere kostbare schakels uit de logistieke keten te halen, bereikt het product de eindgebruiker direct via de boer en verhogen we versheid. Daarmee biedt de Orbiter antwoord op de groeiende vraag uit de mark naar lokale, duurzame en verse producten.'

Door naast melk ook room – wat een hogere prijs per liter heeft – aan het portfolio toe te voegen, verhoogt de Orbiter de waarde van de koemelk voor veehouders opnieuw aanzienlijk, stelt Van Mourik.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.