Demo cameragestuurde schoffelmachines in uien in Meeden

Jonge uienplantjes zijn een van de moeilijkste gewassen om te herkennen voor een cameragestuurde schoffelmachine. Vier fabrikanten gingen de uitdaging aan in het Groningse Meeden tijdens een demonstratie.

SPNA Agroresearch en Ceres Horti Advice hadden de demonstratie met cameragestuurd schoffelen georganiseerd. Biologisch landbouwbedrijf Gebroeders Prins zaaide hiervoor 4 hectare biologische zaaiuien in. Jonge uienplantjes zijn een van de moeilijkste gewassen om te herkennen voor een cameragestuurde schoffelmachine. Hierbij bleek dat de juiste schoffel minstens zo belangrijk is voor een optimaal resultaat.

'In twee etappes werd hier eind april en begin mei gezaaid. Dat gebeurde met het idee dat op het moment van schoffelen er minstens één stuk in het optimale groeistadia zou zijn', licht medeorganisator Christoffel den Herder van Ceres Horti Advice de demonstratie toe. 'Op het perceel komen sperziebonen te staan. Er mag dus schade worden gereden.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.