Universiteit+Utrecht+onderzoekt+voeding+paddenstoelen
Nieuws
© Vidiphoto

Universiteit Utrecht onderzoekt voeding paddenstoelen

De Universiteit Utrecht gaat onderzoek doen naar de manier waarop paddenstoelen worden gevoed. Hiervoor is subsidie beschikbaar.

Robert-Jan Bleichrodt van de faculteit b├Ętawetenschappen, departement biologie, groep microbiologie voert het onderzoek uit. Hij heeft een link gevonden tussen de samenstelling van het schimmelnetwerk dat de paddenstoel voedt en de opbrengst aan paddenstoelen.

Doel is om in het onderzoek boven tafel te krijgen welk netwerk optimaal voedingsstoffen naar paddenstoelen transporteert en hoe dit gebeurt. Uiteindelijk moet dit leiden tot grotere oogsten. Bleichrodt heeft daarbij in het achterhoofd dat paddenstoelen een duurzaam alternatief zijn voor vlees.

Financiering

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 78 onderzoekers, onder wie Bleichrodt, een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.