Frambozen+telen+in+BEST%2Dkas+slaat+aan
Nieuws
© Vidiphoto

Frambozen telen in BEST-kas slaat aan

Het telen van frambozen in een BEST-kas (Berry Energy Saving Technology) blijkt na één jaar aan de doelstellingen te voldoen. De kas is ontwikkeld voor gewassen met een lagere energiebehoefte om met minder energie klimaatneutraal te telen en een hogere productie te realiseren.

In de kas was sprake van een laag energieverbruik en een hoge productie. De teelt in potten op goten maakte recirculatie van drainwater mogelijk. Op de kas met doorlopende nokluchting is noppenfoliefilm aangebracht. Ook heeft de kas een energiescherm.

De noppenfoliekas had een goed uniform klimaat waarin een goede kwaliteit framboos is geteeld met een hoog suikergehalte en goede houdbaarheid. De plantdichtheid was nog niet optimaal en moet verder worden geoptimaliseerd.

Lagere investering

De economische analyse laat zien dat een noppenfoliekas economisch een lagere investering heeft dan een glazen kas. Vooral het binnenklimaat is beter, omdat er meer ventilatiecapaciteit is.

Het project is een publiek-private samenwerking van de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, is tot stand gekomen door Rovero Systems, RKW HYPlast, Peter Dekker Installaties, Ludvig Svensson, Metazet Formflex, Modiform, Genson Soft Fruit Plants, Berryworld Europe, het programma 'Kas als Energiebron' en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.