Lokstof+voor+sluipwesp+helpt+bij+biologische+controle+bladluis
Nieuws
© Wageningen University en Research

Lokstof voor sluipwesp helpt bij biologische controle bladluis

Het gebruik van een synthetisch mengsel van benzaldehyde en styreen als lokstof voor sluipwespen ondersteunt de biologische bestrijding van bladluis in paprika. Dit blijkt uit onderzoek van Proefcentrum Hoogstraten en de Katholieke Universiteit Leuven.

Biologische bestrijding van bladluizen met natuurlijke vijanden, zoals roofinsecten en sluipwespen, is een veelbelovend alternatief, maar volstaat nog niet altijd. Vaak worden de plaaginsecten in het gewas te laat gedetecteerd, waardoor de inzet onvoldoende blijkt. Ook zijn secundaire sluipwespen, hyperparasitoïden, aanwezig, die de werking van de primaire sluipwespen reduceren.

Daarnaast zijn er niet altijd voldoende geschikte suikerrijke voedingsbronnen beschikbaar om de nuttige insecten in hun nutritionele en energetische behoeften te voorzien. Dit laatste kan worden verbeterd door externe suikerrijke voedingsbronnen aan te bieden, die met een voederapparaat worden aangeleverd.

'Om de efficiëntie van de biologische bladluisbestrijding te verhogen, kunnen lokstoffen worden ingezet, waarmee de sluipwespen effectiever naar de voederapparaten en het gewas kunnen worden gelokt', zegt Lien Bosmans, onderzoeker bij Proefcentrum Hoogstraten.

Tests in laboratorium

De Katholieke Universiteit Leuven heeft met laboratoriumproeven de aantrekkelijkheid en afstoting van verschillende mengsels met organische componenten getest. Een synthetisch mengsel van 1 procent benzaldehyde en 99 procent styreen blijkt het meest aantrekkelijk voor sluipwespen en afstotend voor hyperparasitoïden.

Twee verschillende dispensers met meerdere concentraties van styreen en benzaldehyde zijn in de praktijk getest. De uitgezette sluipwespen werden het sterkst aangetrokken door een mengsel in een Omnilure-dispenser. De aantrekking was effectief over een afstand van ten minste 5 meter.

Bosmans is positief over de resultaten. 'De geteste lokstoffen kunnen we nu gebruiken voor een efficiëntere monitoring en de specifieke dosis van de lokstof in de Omnilure-dispenser gaan we meenemen in vervolgonderzoek. Ook gaan we bijkomende synthetische lok- en afweerstoffen ontwikkelen.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.