Melken+met+robot+geeft+niet+het+hoogste+fiscale+resultaat
Nieuws
© De Heus

Melken met robot geeft niet het hoogste fiscale resultaat

Het saldo van het melkvee en het fiscaal resultaat liggen bij robotmelken een stuk lager dan wanneer gebruik wordt gemaakt van een melkstal. Belangrijkste reden zijn de hoge onderhoudskosten en de lagere melkopbrengst.

Dat berekende Alfa Accountants en Adviseurs voor het kwartaalbericht 'Cijfers die spreken'. Daarbij werd op basis van de resultaten van klanten voor een gemiddeld bedrijf met 1 miljoen kilo melk berekend wat de financiƫle resultaten zijn. Hiervoor zijn de resultaten gebruikt van veebedrijven in het tweede jaar na de overstap, omdat het eerste jaar vooral in het teken van verandering staat. Op de omschakelbedrijven neemt de melkproductie per koe met 812 kilo toe.

Per 100 kilo melk lag het saldo bij een robotbedrijf 77 cent lager dan wanneer zou worden gemolken in een melkstal. Op bedrijfsniveau is dit 6.313 euro. Dit is met name het gevolg van iets lagere vet- en eiwitgehalten, waardoor de melkprijs 63 cent per 100 kilo lager uitvalt. Op bedrijfsniveau is dit 6.313 euro.

Onderhoud is het duurst

De kosten voor het gebruik van gas, water en elektra liggen bij de robotmelkers iets hoger, dit is 836 euro op bedrijfsniveau. Een groot verschil zit in het onderhoud van de melkinstallatie, hiervoor is de robotmelker in dit voorbeeld 8.809 euro meer kwijt op bedrijfsniveau.

Een melkrobot zorgt wel voor arbeidsverlichting. Zo is op de robotbedrijven 13 cent per 100 kilo melk minder uitgegeven aan betaalde arbeid.

Onderaan de streep blijkt dat het fiscaal resultaat van de robotmelker 1,58 euro per 100 kilo melk lager ligt. Op bedrijfsniveau is dat 15.813 euro, zo berekende Alfa Accountants en Adviseurs.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.