Living+Lab+experimenteert+met+reststromen
Nieuws
© Eigen Foto

Living Lab experimenteert met reststromen

Het Living Lab is donderdag officieel geopend door voorzitter Adri Bom-Lenstra van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (Sign) en commercieel directeur Matthijs Dijkshoorn van Dijkshoorn Recyling. Op het terrein van Dijkshoorn Recycling in het Zuid-Hollandse Bleiswijk worden op initiatief van Sign bewerkingen en experimenten met biomassa gedaan.

Sign werkt samen met Dijkshoorn Recycling aan hoogwaardige toepassingen van reststromen uit de tuinbouw. 'Waar verschillende sectoren bij elkaar komen, ontstaan de mooiste innovaties', zegt Bom-Lenstra. Ondernemers die biomassa willen laten voorbewerken en toepassingen onderzoeken, kunnen in het lab op de schaal van kilo's tot tientallen tonnen aan de slag. Daarvoor zijn vouchers beschikbaar waarmee 50 procent van de kosten worden gedekt.

Op de locatie in Bleiswijk wordt grootschalig (droog)gecomposteerd, gezeefd, gehakseld en nagedroogd. In het Living Lab zijn een lasersnijder en een schroefpers aanwezig. Ook is het mogelijk om op kleine schaal mycelium van reststromen te produceren.

Paprikastengels

Voorafgaand aan de opening toonde Rob van Hove van Dior Bouw een bouwsysteem dat voor 75 procent uit reststromen bestaat. De gebruikte paprikastengels zijn bij Dijkshoorn gedroogd en gemalen. Kwartiermaker Jan Willem van der Groep van Buyer group liet de voordelen van biobased bouwmaterialen zien. Tot slot deelde Charl Goossens van laurierkwekerij Gova zijn ervaringen met hoogwaardige extracten, zoals laurierextract voor drop.

Sign werkt zelf in het Living Lab met jonge vormgevers, studenten van Universiteit Utrecht, InHolland, Avans en de Technische Hogeschool Delft aan nieuwe toepassingen. Deze zijn volgend jaar op de Floriade te zien. Het gaat om vliegtuigstoelen gemaakt van mycelium, geluidswerende wandsystemen, biobased drijflichamen met waterzuiverende planten en plafonds met 'vegan mushroom leather'.

Het laboratorium is onderdeel van het Sign-programma Circulaire Tuinbouw, dat met subsidie van het ministerie van LNV tot stand is gekomen. Sign is een initiatief van Glastuinbouw Nederland en werkt voor het Living Lab in deze regio samen met Greenport West-Holland.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.