Nieuwe+vertical+farming%2Dfaciliteiten+op+Horti+Science+Park
Nieuws
© Wageningen University en Research

Nieuwe vertical farming-faciliteiten op Horti Science Park

Wageningen University & Research (WUR) en Delphy Improvement Centre hebben vrijdag nieuwe onderzoeksfaciliteiten voor vertical farming geopend op het Horti Science Park in het Zuid-Hollandse Bleiswijk.

Zowel online als fysiek konden geïnteresseerden de opening meemaken. De faciliteiten van WUR en Delphy helpen onderzoekers de mogelijkheden van vertical farming in het toekomstige mondiale voedselsysteem beter in kaart te brengen.

De potentiële opbrengsten in een vertical farm zijn hoog, de kwaliteit is optimaal te sturen en veel hulpbronnen worden duurzamer gebruikt dan meer traditionele vormen van land- en tuinbouw. Bovendien kunnen vertical farms dicht bij consumenten worden neergezet. Dat betekent minder transport en minder verspilling.

Veel uitdagingen

Het project staat nog in de kinderschoenen. Er zijn nog veel uitdagingen. Zo is er weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan met harde cijfers. Dat komt mede doordat er nog geen sprake is van standaardisatie: vertical farms zijn niet hetzelfde.

Dat geldt ook voor de faciliteiten van WUR en Delphy. Tijdens de opening bleek dat er veel verschillen waren tussen de twee onderzoekslocaties. 'Dat heeft vooral met het micro- en macroklimaat te maken', benadrukt Monique Bijlaard, onderzoeker gewasfysiologie en teelt bij WUR Bleiswijk.

De komende tijd worden de faciliteiten gebruikt om meer onderzoek te doen naar plantfysiologie en de nutritionele waarde van planten in combinatie met vertical farming. Ook wordt de focus gelegd op marktonderzoek.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.