Sensoren+voorkomen+voedselverspilling+tijdens+transport
Nieuws
© Twan Wiermans

Sensoren voorkomen voedselverspilling tijdens transport

Sensortechnologie kan voedselverspilling door kwaliteitsverlies van verse producten zoals groente en fruit tijdens het transport voorkomen. De sensoren verzamelen data over het rijpingsproces, realtime modellering van kwaliteitsbederf en toepassing van deze voorspellingen binnen de transportketen.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research, Van Oers United en TNO. Het onderzoek toont aan dat het met sensortechnologie mogelijk is om de kwaliteit van versproducten tijdens transport op betaalbare wijze te monitoren. Daardoor kan indien nodig realtime in de logistieke keten worden ingegrepen.

Onderzoekers verwachten dat het concept vooral op het internationale vrachttransport over land toegevoegde waarde heeft. Hier is het ingrijpen in de logistiek het meest haalbaar. De analyse vond plaats met deelnemers vanuit onderzoek, onderwijs, technologieontwikkeling en importeurs van versproducten. De nadruk lag op haalbaarheid en toepasbaarheid van dit concept.

Ook kan het versnellen of aanpassen van processen in de eigen bedrijfsvoering van importeurs, verladers en ladingseigenaars al op korte termijn tot meerwaarde leiden. Verder wordt benadrukt dat voor het goed implementeren van het concept het belangrijk is dat ook supermarktketens zich aansluiten en dat aanpassing van samenwerkings- en contractvormen noodzakelijk is. Tot slot wordt benoemd dat in het ontwikkelen van de juiste en betrouwbare kwaliteitsverloopmodellen nog een hoop te onderzoeken valt.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.