Studenten+testen+tweede+demo%2Dexemplaar+Pig%2Dup%2Dpower
Nieuws
© Léonie Vaarhorst

Studenten testen tweede demo-exemplaar Pig-up-power

Agrarische en technische studenten gaan een tweede demo-exemplaar van de Pig-up-Power testen. Met deze wroetschrijf wordt het wroetgedrag van biggen gebruikt om energie op te wekken.

De Pig-up-power voldoet als hokverrijking. Ook na een aantal weken is het een leuk speeltje voor biggen. Maar om het ook energie op te laten leveren, is meer nodig. Studenten vanuit verschillende disciplines gaan dat onderzoeken.

'De Pig-up-power voldoet als hokverrijking. Ook na een paar weken vinden de biggen het leuk om er alleen of samen mee te spelen. Dan hebben ze echt lol', zegt Fleur Bartels, de bedenker van de Pig-up-power.

Het Beste Idee van Varkensland

In 2018 won Bartels met haar idee de award van Het Beste Idee van Varkensland. Dat leidde in maart 2020 tot de installatie van het prototype op een praktijkbedrijf.

'Met de Pig-up-power kun je energie genereren. Dat hebben we waargenomen, maar de biggen hebben extra motivatie – denk aan een beloning – nodig om krachtiger te wroeten aan de Pig-up-power, zodat er meer wrijvingsenergie vrijkomt. Varkens leren snel en hoe mooi zou het zijn als je daarmee de ledverlichting in de stal kunt voeden', zegt Bartels.

Ook dit jaar kunnen weer ideeën worden ingestuurd voor Het Beste Idee van Varkensland. De inschrijving sluit op 31 oktober, terwijl de finale op 9 december is. Voor de editie van dit jaar zijn al negen kansrijke ideeën ingestuurd. Het Beste Idee van Varkensland helpt niet alleen bekroonde ideeën tot veelbelovende projecten, maar ondersteunt ook niet-winnende finalisten om hun idee uit te werken tot toepasbare innovaties.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.