Mbo%2Dstudenten+maken+van+dichtbij+kennis+met+robots+en+data
Nieuws
© Egbert Jonkheer

Mbo-studenten maken van dichtbij kennis met robots en data

Agrarische mbo-studenten maken dit najaar van dichtbij kennis met de wereld van robots en data. Bedrijven en onderwijsinstellingen brengen in het Praktijkcluster Agro voorbeelden van deze technieken naar het mbo toe. 'Nieuwe ontwikkelingen vragen om nieuwe vaardigen van studenten.'

Naast het terrein van de voormalige suikerfabriek in Groningen staan landbouw- en loonwerkstudenten van mbo-opleidingen in Noord-Nederland op een rij in het veld. Geruisloos komt een autonome wiedrobot dichterbij, die op gps een vooraf ingegeven pad volgt.

Wanneer het apparaat langsrijdt, kan een van de studenten het niet laten om even een voet uit te steken, waarop de robot abrupt stopt. De beveiliging doet het. Er klinkt gegniffel.

Contact met specialisten

'Normaal gaan we regelmatig met studenten naar boerenbedrijven en velddagen, maar door corona hebben we nauwelijks excursies gehad', zegt docent Tjark Bos. Hij is dan ook blij met de mogelijkheid om met zijn studenten enkele technieken van dichtbij te kunnen bekijken. 'Dat werkt het beste. Ik kan er wel over vertellen, maar hier kun je eromheen lopen en heb je direct contact met specialisten.'

Er is grote behoefte aan verbreding, aan jongelui met nieuwe vaardigheden, omdat de landbouw verandert

Miriam van Bree, Praktijkcluster Agro

Dat zijn in dit geval medewerkers van Abemec, die twee robots demonstreren: de Oz van Naïo Technologies, een lichtgewicht robot, waarvan in Nederland acht exemplaren in de praktijk draaien, voornamelijk bij boomkwekers. Vanwege zijn geringe afmetingen mag hij zelfstandig rondjes draaien op de kwekerijen voor het wieden van onkruid.

Automatische wieder

De tweede machine is een Dino, eveneens van Naïo. Deze vierwielgestuurde machine van 1.250 kilo is wat groter en wordt in de akkerbouw- en vollegrondsgroenteteelt gebruikt als automatische wieder. De Dino mag niet zonder supervisie werken.

De kleigrond in Groningen is dit najaar te nat om de machines echt aan het werk te zien, maar het idee is duidelijk. Ook het pleksgewijs bestrijden van aardappelopslag in bieten zou door dit soort apparaten kunnen worden gedaan, een klus die in deze regio veel tijd en geld kost. Al zien de meeste jongeren het dure apparaat, van rond de 125.000 euro, voorlopig nog niet als een serieus alternatief.

Gewasscans

Even verderop geeft een medewerker van ABdrone tekst en uitleg over nieuwe datatoepassingen. Met gewasscans laat hij zien dat een plek in het veld waar de slangen van de sleepslangbemester zijn opgerold, het hele seizoen is terug te zien. Ook is de opbrengst er aan het eind van de rit lager. De reden: structuurschade. Al snel herkennen de studenten andere patronen op andere beelden en volgen er vragen.

Juist hier is het de organisatoren van de robotiseringsdag om te doen. 'Ze hebben allemaal zo een baan. Dat is het probleem niet. Maar er is grote behoefte aan verbreding, aan jongelui met nieuwe vaardigheden, omdat de landbouw verandert', reageert Miriam van Bree van het Praktijkcluster Agro.

'Aan de ene kant proberen we de laatste kennis op de scholing te krijgen, zoals robotisering, bodem en biodiversteit. Aan de andere kant hopen we ook nieuwe leerlingen te interesseren en het imago van de sector een boost te geven.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.