FrieslandCampina presenteert mobiele yoghurtfabriek voor Nigeria

FrieslandCampina heeft deze week in Drachten een mobiele yoghurtfabriek voor het Afrikaanse land Nigeria gepresenteerd. Daarmee kan de zuivelonderneming ter plekke de melk van lokale melkveehouders verwerken tot langer houdbare drinkyoghurt.

De mobiele yoghurtfabriek bestaat uit vijf geschakelde containers en is gebouwd door Scherjon Dairy Equipment in Surhuisterveen en Onesto Construction in Drachten. Binnenkort worden de vijf containers naar Nigeria verscheept. Zodra de containers de plaats van bestemming hebben bereikt, worden ze geschakeld en kan de yoghurtproductie worden opgestart.

Jeroen Elfers, directeur zuivelontwikkeling en melkstromen bij FrieslandCampina, legt uit waarom de mobiele yoghurtfabriek naar Nigeria gaat. 'Zuivel is door de hoge voedingswaarde een belangrijk product voor Nigerianen. De productie van Nederlandse boeren is te grootschalig voor een fabriek als deze. Onze mobiele productie-installatie komt te staan in een gebied in Nigeria waar weinig verwerkingscapaciteit is.'

Zuivelontwikkelingsprogramma

Het project is onderdeel van het Dairy Development Programme van FrieslandCampina dat lokale boeren ondersteunt hun melkproductie te verhogen, de kwaliteit van de melk te verbeteren en hun toegang te bieden tot de markt. Dit draagt volgens Elfers bij aan sterkere waardeketens, versterking van de economie en goede voeding voor de lokale bevolking.

De nieuwe yoghurtfabriek start met de verwerking van 1,8 miljoen kilo melk en kan meer dan 18 miljoen zakjes drinkyoghurt per jaar produceren. De verwerkingscapaciteit is snel opschaalbaar. De verwachting is dat de fabriek in het eerste kwartaal van 2022 in gebruik wordt genomen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.