Groningen+steunt+experiment+eiwitgewassen
Nieuws
© Inagro

Groningen steunt experiment eiwitgewassen

Een experimenteel teeltonderzoek bij eiwitgewassen wordt door Gedeputeerde Staten van Groningen gesteund met een subsidie van 240.750 euro. Doel is het bepalen van het opbrengstpotentieel daarvan.

Stichting ISPT-AFT krijgt de subsidie voor het uitvoeren van project Experimenteel teeltonderzoek Fascinating eiwitgewassen. Doel is het bepalen van het opbrengstpotentieel van een selectie kansrijke eiwitgewassen op verschillende grondsoorten in de provincie. Het onderzoek wordt uitgevoerd op proefboerderijen van Wageningen University & Research en SPNA.

Op vier noordelijke proefboerderijen zijn proefvelden dit jaar met eiwitgewassen uitgezaaid en gepoot. Dat zijn Ebelsheerd in het Groningse Nieuw Beerta (zware klei), Kollumerwaard in het Friese Munnekezijl (zavel), 't Kompas in het Drentse Valthermond (dalgrond) en Kooijenburg in het Drentse Marwijksoord (zandgrond).

Veldbonen en koolzaad

Het gaat daarbij om droge erwten, veldbonen, lupinen, sojabonen, koolzaad, vezelhennep, suikerbieten, zetmeelaardappelen, luzerne, grasklaver en zes soorten groenbemesters: tagetes, gele mosterd, bladrammenas, phacelia, winterwikke en Japanse haver.

Doel van het programma is de eiwittransitie; een agrofoodsysteem dat duurzaamheid en natuur combineert met het economische aspect. Het plan is om de agrarische gewassen volledig te benutten. Dus behalve naar eiwit ook te kijken naar de kansen van bijvoorbeeld chemie en energie. Ook het sluiten van de koolstof- en stikstofcyclus is van belang.

Agrifirm, Avebe, Cosun, FrieslandCampina en provincie Groningen slaan de hand ineen met project Experimenteel teeltonderzoek Fascinating eiwitgewassen. Samen met kennisinstelling UMCG en een aantal organisaties in de voedingsindustrie, chemische industrie en energiesector onderzoeken ze hoe de landbouwsector van de toekomst kan worden waargemaakt.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.