Mbo%2Dstudenten+krijgen+uitleg+over+Dino%2Dlandbouwrobot
Nieuws
© Job Hiddink

Mbo-studenten krijgen uitleg over Dino-landbouwrobot

Studenten van de akkerbouwopleiding van Aeres MBO Emmeloord kregen dinsdag in het Flevolandse Dronten uitleg van Abemec over de Dino-landbouwrobot van Naïo Technologies.

'Robotisering is een van de ontwikkelingen in de transitie van de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt', zegt scholingsconsulent Hans Schilders van Talentoogst, onderdeel van Colland Arbeidsmarkt. 'Hier maken studenten kennis met de nieuwste ontwikkelingen. De beschikbaarheid van arbeid is schaars en het aantal leerlingen in de akkerbouw wordt steeds minder.'

Projectleider Miriam van Bree van Praktijkcluster Agro van CIV Groen ziet ook het belang. 'Het is belangrijk om mbo'ers goed op te leiden. Ze moeten weten wat er op hen af gaat komen en dat ze daarover gaan nadenken. Veel studenten die van een loonwerkbedrijf komen, worden hier wakker geschud. Het is niet het klassieke loonwerk. Ze krijgen hier te maken met het beoordelen van data.'

Agri Innovation Centre

De demodag vond plaats bij het Agri Innovation Centre in Dronten. Doel van de organisatie was om ondernemers en studenten met elkaar in gesprek te laten gaan. 'Het gaat tenslotte om dezelfde kennis en kunde', vindt Schilders.

De opkomst van het aantal werknemers en ondernemers was beperkt. Volgens de scholingsconsulent komt dat door corona. Hij merkt dat ook in het Trainingsprogramma Talentoogst. Schilders helpt vanuit Colland Arbeidsmarkt werknemers en ondernemers met hun ontwikkeling van vakmanschap en ondernemerschap. 'Daar is groeiende aandacht voor.'

Sleutelfiguren

'De grootschaligheid zet door en bij grotere bedrijven zie je een vaste ploeg medewerkers. Teamleiders en managers geven aan dat ze mensen willen helpen in hun ontwikkeling', vervolgt de scholingsconsulent. 'Bedrijven hebben sleutelfiguren nodig om een bepaalde verantwoordelijkheid te dragen, bijvoorbeeld voor de teelt, machines en afzet. Ook moeten ze weten hoe ze medewerkers aan moeten sturen.'

Schilders vindt dat ondernemers een cursus of coach moeten zien als investering. 'Je moet als werknemer en ondernemer mee met de ontwikkelingen in de sector. De ervaringen die je tijdens een cursus of coaching opdoet, breng je door je werk in de praktijk.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.