Nieuw+instituut+voor+onderzoek+naar+fotosynthese
Nieuws
© Vidiphoto

Nieuw instituut voor onderzoek naar fotosynthese

Wageningen University & Research en het Photosynthesis 2.0 Research Fund (P2RF) richten een instituut op voor onderzoek naar fotosynthese. Het instituut gaat waarschijnlijk het Institute for Advanced Studies for Photosynthetic Efficiency heten.

Met de oprichting is een investering van 62 miljoen euro voor tien jaar gemoeid. P2RF draagt hiervan 50 miljoen euro bij. Wageningen University & Research legt 12 miljoen euro neer. Die bijdrage bestaat voor het overgrote deel uit de inzet van personeel en laboratoria tegen een gereduceerd tarief.

'Een belangrijk doel is om te leren hoe we de efficiëntie van fotosynthese in voedselgewassen kunnen verbeteren. Dat zou een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het voeden van de wereld', zegt Ernst van den Ende, lid van de concernraad van Wageningen University & Research.

De wereldbevolking is in 2050 naar verwachting gegroeid naar tien miljard mensen. Nu leven er zeven miljard mensen op aarde. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties heeft berekend dat tien miljard mensen alleen kunnen worden gevoed met behulp van nieuwe wetenschappelijke doorbraken.

Zonlicht

Een van de oplossingen kan zijn om voedselgewassen te telen die efficiënter gebruikmaken van het zonlicht. Daarop richt het nieuwe instituut zich. De efficiëntie van fotosynthese van planten in het veld is niet hoog. Van de zonne-energie die op aarde valt, benutten de planten gemiddeld slechts 1 procent, terwijl de efficiëntie vijf- tot zesmaal hoger zou kunnen zijn.

Stichting P2RF is gevestigd in Den Haag en richt zich op het financieren en ondersteunen van onderzoek dat door of namens Wageningen University & Research plaatsvindt naar fotosynthese. Het nieuwe instituut wordt gevestigd op Wageningen Campus.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.