Algoritmes+voorspellen+bijtgedrag+varkens
Nieuws
© Henk Riswick

Algoritmes voorspellen bijtgedrag varkens

Aan de hand van camerabeelden van sociaal gedrag en veranderingen in drink- en eetgedrag staartbijten voorspellen. Onderzoekers uit België, Ierland en Denemarken werken aan een tool die dit gedrag vroegtijdig signaleert.

Het onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven, Teagasc en Aarhus Universiteit is onderdeel van het Europese project 'TailBiteAdvice'. In Europa wordt bij 77 procent van de varkens de staart gecoupeerd.

De Europese Unie wil naar een houderij met intacte staarten geeft daarom grote prioriteit aan bijtgedrag van varkens. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld tussen de 2 en 3 procent van de biggen en vleesvarkens staartschade heeft.

Economische schade

De economische schade door staartbijten al gauw enkele duizenden euro's. Naast ethische bezwaren en welzijnsproblemen staat de economische schade het stoppen met couperen in de weg.

Het herkennen van bijtgedrag hangt vooral af van de waarneming van de varkenshouder of eventueel bewaking met camera's, maar dat is tijdrovend. Algoritmes die de informatie vanuit camera's vertalen naar een advies, verbeteren het waarnemen van bijtgedrag en verhogen zo het dierenwelzijn, zegt hoogleraar Thomas Norton van de Katholieke Universiteit Leuven.

Norton geeft aan dat er al een prototype operationeel is waarmee afwijkend gedrag tijdens het eten en drinken kan worden gesignaleerd. 'Ook de hoeveelheid agressie kunnen we al meten. Binnenkort kunnen we bijtgedrag voorspellen.' Het project loopt drie jaar, waarvan er al een jaar voorbij is.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.