Innovatieprijs+voor+%27ziekenwagen%27+voor+varkens
Nieuws
© Familie Luiten-Vreeman

Innovatieprijs voor 'ziekenwagen' voor varkens

Een kreupel of ziek varken verplaatsen naar de ziekenboeg is soms een lastig karwei. Familie Luiten-Vreeman heeft een vleesvarkensbedrijf in het Duitse Oeding en bedacht er een 'ziekenwagen' voor. Die krijgt de innovatieprijs van Initiatieve Tierwohl.

Op het bedrijf van Arjan Luiten en Ingrid Vreeman worden de biggen grootgebracht van het zeugenbedrijf in het Gelderse Aalten, waar schoonzoon Wiljon Ormel met hen samenwerkt. De varkens groeien op onder de voorwaarden van Initiatieve Tierwohl.

Ondanks alle extra aandacht en zorg, kan er toch nog wel eens een varken ziek worden of kreupel raken. Het vervoeren van een kreupel of ziek varken naar de ziekenboeg is voor het dier zelf vervelend. Daarnaast is het vaak een flinke belasting voor de dierverzorger die het varken moet helpen.

Geen opstapje

Daarom bedacht familie Luiten-Vreeman een oplossing met een speciale transportkar. Die is het beste te omschrijven als een ziekenwagen voor varkens. De kar heeft een deur aan de voor- en achterkant. Hij is vlak bij het hok met het zieke of kreupele varken te plaatsen en zakt dan door de wielen. Het varken hoeft dan geen opstapje op en kan er gemakkelijk in- en uitlopen.

De tekst gaat verder onder de video

Voor de dierverzorgers betekent de kar ook een flinke arbeidsverlichting. Het varken is nu zonder veel moeite naar de ziekenboeg te rijden. En daar krijgt het dan alle tijd en ruimte om te herstellen. De ziekenwagen draagt daarnaast bij aan de hygiëne. Het transport in de kar voorkomt dat de gangen besmeurd raken met mest.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.