Akkerbouwers leren van demo mechanische onkruidbestrijding

Akkerbouwers hebben in het Noord-Hollandse Stompetoren kennisgemaakt met mechanische onkruidbestrijding in een perceel broccoli. De demonstratie werd uitgevoerd met twee wiedeggen.

Wouter Dijkhuis van OPteelt en Christoffel den Herder van Ceres Horti Advice begeleidden de demonstratie wiedeggen. Op het perceel reden een APV-wiedeg en een versie van Treffler. De akkerbouwers kregen informatie over onder meer het afstellen van de machine en de rijsnelheid.

Vooral dat laatste is volgens Den Herder een punt van aandacht. 'Je moet met goed eggen nu eenmaal niet te hard rijden, want anders kun je de gewassen beschadigen. De kunst van goed eggen is ook om het regelmatig te doen. Ik ken telers van plantuien die twaalf tot vijftien keer eggen per seizoen. Kortom, één keer eggen is geen eggen', zegt hij.

Dijkhuis gaf tekst en uitleg over het tijdstip waarop akkerbouwers kunnen beginnen met eggen. 'Het startpunt is afhankelijk van de grondsoort en het gewas. Daarbij komt natuurlijk het aspect van kou in het voorjaar, maar in principe moet je het onkruid voor zijn. Als er groen bovenkomt, ben je eigenlijk al te laat. Dus adviseer ik akkerbouwers om regelmatig even de grond te checken op worteldraadjes en dan meteen met de eg aan de slag te gaan.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.