WUR%3A+teelt+van+houtig+kleinfruit+in+kas+kan+fossielvrij
Nieuws
© Vidiphoto

WUR: teelt van houtig kleinfruit in kas kan fossielvrij

De teelt van houtig kleinfruit zoals bramen of frambozen onder glas kan fossielvrij. Dat zegt onderzoeker Jan Janse van Wageningen University & Research (WUR).

Een toekomstig fossielvrij bedrijf met houtig kleinfruit heeft diffuus glas, drie schermen, een actieve ontvochtiging met terugwinning van warmte, groeilicht van ledlampen met beperkte lichtintensiteit en een belichtingsduur van veertien uur.

Verder zal het bedrijf beperkt CO2 doseren, heeft het hogedrukverneveling, in de winter matige etmaaltemperaturen en een gewas met beperkt blad. 'Met een klein beetje warmte uit warmte-koudeopslag via zonthermie zou een teler van houtig kleinfruit dan ver kunnen komen', verwacht Janse.

Hoge energieprijzen

Volgens de onderzoeker zullen de energieprijzen in de toekomstige fossielvrije teelt waarschijnlijk hoog zijn. Hij denkt aan zo'n 1 euro per kubieke meter biogas en 20 tot 25 cent per kilowattuur elektriciteit. Voor het onderzoek, gefinancierd door Kas als Energiebron, heeft Janse onder meer gesprekken gevoerd met telers.

Naast een beschrijving van de huidige situatie in houtig kleinfruit is er een literatuurstudie verricht waarin resultaten van binnen- en buitenlands onderzoek bij bramen en frambozen op een rij zijn gezet. Deze hebben vooral betrekking op het klimaat.

Onder glas of in tunnels

Frambozen en bramen worden beide op ongeveer 30 hectare onder glas of in tunnels geteeld. Bij twee teelten per jaar realiseren telers van bramen en frambozen producties van respectievelijk zo'n 10 en 4 tot 7 kilo per vierkante meter. Bij de teelt van bramen is de temperatuur in de regel 2 graden hoger dan bij frambozen. Voor een rendabele fossielvrije teelt is goed plantmateriaal een vereiste. 'Dit behoeft nog verbetering', stelt Janse.

Bij een toenemende hoeveelheid groeilicht tot 150 micromol per vierkante meter per seconde is de productie in een winterteelt beter. Voor de fotosynthese ligt het lichtverzadigingspunt van bramen en frambozen ongeveer tussen de 500 en 1.500 micromol per vierkante meter per seconde.

Hoge instralingsniveaus kunnen nadelig zijn voor de vruchtkwaliteit. Volgens Janse verhoogt diffuus glas de productie van bramen sterk, in tegenstelling tot frambozen. 'De temperatuur heeft een duidelijke invloed op de ontwikkelingssnelheid, maar slechts weinig op de fotosynthesesnelheid', weet de onderzoeker.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.