Belgische+varkens+vinden+rockmuziek+te+stevig
Nieuws
© Tweeluik Fotografie

Belgische varkens vinden rockmuziek te stevig

Kan het gedrag van varkens worden beïnvloed met muziek? Op die vraag hopen Belgische onderzoekers tegen het einde van het jaar een antwoord te hebben, meldt Reuters. Rockmuziek blijkt in ieder geval niet populair.

Het onderzoek komt er op initiatief van de Vlaamse varkenshouder Piet Paesmans. Die merkte dat zijn varkens reageerden op muziek toen zijn zoon een deuntje zong in de stal tijdens het insemineren.

Zijn zeugen leken opgewonden en begonnen met hun staart te kwispelen. 'Ik dacht: dit is te mooi om te laten liggen. Dat moeten we ook met de andere varkens proberen', meldt Paesmans aan Reuters vanaf zijn boerderij. Die ligt halverwege Brussel en de Nederlandse grens.

Slaapliedjes

Sindsdien heeft Paesmans een playlist die samenvalt met verschillende delen van de dag, waarbij hij energieke muziek speelt als hij wil dat de varkens actief zijn en slaapliedjes aan het eind van de dag. 'Jolly dance-nummers zijn de grootste hits. Ze beginnen echt te kwispelen en als het echt dynamisch is, beginnen ze zelfs rond te dansen en te stoeien. Rockmuziek is te sterk, daar houden ze niet van', weet Paesmans.

Volgens projectcoördinator Sander Palmans is er niet veel bekend over de reactie van varkens op muziek, maar de ervaring van Paesmans sluit aan bij de bestaande kennis over de effecten van geluiden op dieren. 'Er is zonder twijfel een effect van specifieke geluiden op dieren. Het is dus echt mogelijk dat muziek hetzelfde effect kan hebben', zegt hij. Palmans voegt daaraan toe dat muziek kan helpen om verveling, die in verband wordt gebracht met stress, te verlichten.

Kenniskringen

Paesmans doet in Nederland mee aan het project hokverrijking. Hij is lid van een van de drie kenniskringen die worden begeleid door Wageningen Livestock Research en het open kenniscentrum VKON uit het Overijsselse Den Ham. Doel van het project, waarvan onlangs de laatste kring startte, is het delen van praktische ervaringen met hokverrijking. Die kan verveling bij varkens tegengaan, maar de resultaten daarmee in de praktijk zijn wisselend.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.