Paprikakwekerij+zet+spouwscherm+in+tegen+hoge+energiekosten
Nieuws
© Ridder

Paprikakwekerij zet spouwscherm in tegen hoge energiekosten

Met de hoge energiekosten en het langzaam dichterbij komen van de winter zijn het uitdagende tijden voor glastuinders. Alle opties voor energiebesparing zijn daarom het overwegen waard. Paprikakwekerij De Bleiswijkse Zoom in het Zuid-Hollandse Bleiswijk is uitgekomen op het plaatsen van een spouwscherm.

Een spouwscherm werkt volgens hetzelfde principe als dubbelglas of een spouwmuur in een woning. In de ruimte tussen twee dichtbij elkaar gemonteerde schermdoeken ontstaat stilstaande lucht, wat een isolerende werking heeft. Bijzonder is, schrijft technologiebedrijf Ridder, dat de twee schermen op dezelfde installatie zijn aangesloten, zodat er maar één as nodig is om het scherm open en dicht te trekken.

Het interessante van een spouwscherm zit vooral in het feit dat dit een alternatief kan zijn voor een dubbel klimaatscherm of een aanvulling daarop. 'Doordat ook bestaande situaties met een enkel scherm zijn om te bouwen, biedt dit veel ondernemers de mogelijkheid om met een beperkte investering substantieel energie te besparen', staat in het bericht van Ridder. Een spouwscherm levert ongeveer 15 procent energiebesparing op.

Renovatie of vervanging

Volgens operationeel manager Gerdo Wennekers van Screen4Seasons is het ook een uitkomst voor kassen waar geen ruimte is voor een tweede installatie. 'Of als je toch al voor een renovatie of vervanging staat.'

In het najaar wordt het systeem toegepast bij paprikakwekerij De Bleiswijkse Zoom. Daar beschrijven ze het als de hoogst effectieve manier om het kasklimaat te sturen en tegelijkertijd een zo hoog mogelijke energiebesparing te behalen.

Efficiënter

'Ons kasklimaat kan aan het begin van de dag efficiënter worden opgewarmd door de toepassing van twee energiedoeken, op beperkte afstand van elkaar, op één installatie. Door het spouwscherm te combineren met een tweede scherminstallatie kunnen we in de winter ook 'lichttechnisch' effectief schermen.'

Uit onderzoek is ook naar voren gekomen dat het systeem eveneens zorgt voor een uniforme temperatuur in de kas. 'Door de isolerende werking wordt de uitstraling beperkt, wat een constante temperatuur geeft in de kas. Die gelijkmatigheid dempt ook het effect van de relatieve luchtvochtigheid, zodat er nauwelijks kans is op condens en gevaar op schimmelziekten', beschrijft Ridder.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.