Beregeningsinstallatie+met+zonne%2Denergiestation
Nieuws
© Frits Huiden

Beregeningsinstallatie met zonne-energiestation

De MSS48 is een mobiel zonne-energiestation van 12 bij 8,5 meter. Het systeem is bedacht door Agriper, het bedrijf van snijheesterteler Hans Reijnen en werktuigbouwkundige Erwann van Eyk in het Gelderse Horssen.

Door de steeds langere droogteperiodes gaf Reijnen jaarlijks 15.000 tot 20.000 euro uit aan diesel om zijn regenhaspel te laten draaien. In 2018 ontstond het idee om dit met zonnepanelen te gaan doen die mobiel op een aanhanger bij een regeninstallatie zijn te plaatsen.

In 2019 bouwde Agriper een hydraulische vouwconstructie met veertig zonnepanelen, genoeg voor een pomp van 40 kuub per uur met 5 bar druk. Gestuurd door een lichtsensor draait de MSS48 elke tien minuten met de zon mee. Een windsensor legt het systeem automatisch plat boven windkracht 6. In theorie kan het tot en met windkracht 8 doorstaan.

48 zonnepanelen

Agriper heeft een tweede en grotere versie gebouwd met 48 zonnepanelen. Deze is meer afgemeten op de regeninstallatie van Reijnen met een slang van 300 meter en een diameter van 90 millimeter. Het piekvermogen is 25 kilowatt per uur. Dat is voldoende voor een pomp van 25 pk (18,5 kilowatt) die een opbrengst geeft van 55 kuub per uur waarmee een druk is op te bouwen tot 8 bar.

Het gebruik kost weinig en je kunt eerder beginnen met beregenen

Hans Reijnen, snijheesterteler in Horssen

Als het regent of de zon niet schijnt, dan vangt een 50 kilowatt lithium-ionaccu het dal op en zorgt daarmee voor continuïteit. Wie een grotere regeninstallatie wil voeden met een slangdiameter van 110 millimeter of 140 millimeter, heeft een pomp van 80 tot 100 kuub per uur nodig en dus een groter paneel. 'Als de vraag er is, kunnen we het bouwen', stelt Reijnen.

Hybride uitvoering

Agriper krijgt ook vaak de vraag of het bedrijf geen hybride uitvoering wil maken of een versie met een veel grotere accu, zodat 's nachts is door te beregenen. 'Aan hybride of een grotere accu zit een kostenplaatje. De huidige opstelling kost al 135.000 euro en van een dieseluitvoering heb je nooit het maximale rendement. Er is al snel te veel vermogen', zegt Reijnen.

© Frits Huiden

'Belangrijk is ook dat je naar een andere manier van beregenen gaat kijken. Omdat het na de investering niets meer kost, kun je nu ook prima eerder beginnen met beregenen. Dat geeft al een grote voorsprong', legt de ondernemer uit.

Niet 's nachts beregenen

'Ook 's nachts beregenen is eigenlijk niet nodig. Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat het maar 2 procent verdamping scheelt, terwijl er in elk geval in snijheesters veel meer kans is op schimmel door een langere bladnatperiode', zegt Reijnen.

© Frits Huiden

De snijheesterteler beregent van 7 uur tot 21 uur. Met veertien uur overdag beregenen komt hij zijn 30 hectare rond. 'Ik ben blij dat ik er 's nachts niet meer uit hoef om de regeninstallatie te verzetten of een storing te verhelpen.'

Gewicht

De hele installatie weegt 10 ton en kan maximaal 100 meter van de pomp af staan. Zonder verzetten is er in een radius van 200 meter water op te pompen. Voor de nodige stabiliteit is het paneel afgestempeld waardoor er een plaats van 6 bij 10 meter nodig is om het geheel te parkeren. De stempels zullen later hydraulisch te bedienen worden.

© Frits Huiden

De zonnepanelen zijn in drie minuten met een afstandsbediening in te klappen. Er ontstaat dan een 10 meter lange wagen van 2,5 meter breed en 3,8 meter hoog die door een trekker kan worden verplaatst. De huidige vrachtwagentrailer is ook te voorzien van landbouwbanden voor minder bodemdruk. De kogeldruk op de trekhaak is 3 ton.

Naast de schuur

In de winter wordt de MSS48 naast de schuur geparkeerd en kan deze het stroomnet of een apparaat voeden. Het mobiele systeem levert 380 volt krachtstroom op 16 of 32 ampère. Ook kan het via 220 volt netstroom bijvoorbeeld een elektrische auto of shovel opladen.

© Frits Huiden

Agriper geeft twee jaar garantie op de mobiele unit en wil deze in volgende uitvoeringen geheel gaan galvaniseren. De unit komt volgens het bedrijf ook in aanmerking voor investeringssubsidies zoals EIA, KIA, Vamil en POP3.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.