Biothermochip+meet+temperatuur+veulen+Egchelse+stal
Nieuws
© Laurens Eggen

Biothermochip meet temperatuur veulen Egchelse stal

Snel, realtime en op een veilige manier de lichaamstemperatuur van een paard monitoren. Dat kan met de biothermochip die onlangs is geïmplementeerd bij een veulen van Stal Egchelheide in het Limburgse Egchel.

Ruiters zijn sinds vorig jaar verplicht om tijdens internationale wedstrijden regelmatig de temperatuur van hun dieren te checken. 'Deze maatregel is ingevoerd na een uitbraak van rhinopneumonie op een concours in Valencia. Diverse paarden stierven als gevolg van dit virus', weet Ivonne Hanssen-Peeters van Stal Egchelheide.

'Daarom is temperaturen nu verplicht. De temperatuur van een paard geeft namelijk een goede indicatie of het al dan niet ziek is.'

Topruiters

Hanssen houdt zich in haar stal in Egchel onder meer bezig met de opfok van veulens voor topruiters. Een van haar klanten, de Noorse ruiter Espen Michael Wielunski, vroeg haar om een van zijn veulens te chippen met een biothermochip. 'Om eerlijk te zijn: ik had er nog nooit van gehoord', zegt Hanssen.

Deze gadget biedt gemak en extra veiligheid voor mensen die paarden moeten temperaturen

Mark Snijkers, dierenarts Dierenartsenpraktijk De Eenhoorn in Panningen

'Veulens worden sowieso binnen zes maanden na hun geboorte gechipt in hun hals en daarmee voorzien van een registratienummer. De biothermochip beschikt over een dergelijk nummer en over een speciale sensor. Scan je de sensor, dan geeft deze de temperatuur van het paard weer.'

Dierenarts

Hanssen kreeg de biothermochip via Mark Snijkers van Dierenartsenpraktijk De Eenhoorn in Panningen. De dierenarts bracht de chip ook in bij het betreffende veulen met de naam Scarlet Sage.

'Toevallig was ik kort voordat Ivonne bij me aanklopte, geïnformeerd over het bestaan van de biothermochip door een vertegenwoordiger van MSD Animal Health', zegt Snijkers. 'Zij distribueren de chip, die in de Verenigde Staten wordt geproduceerd en elders in de wereld waarschijnlijk al langer wordt ingezet, in Nederland.'

Veiliger

Hanssen en Snijkers verwachten dat de chip terrein wint in de paardensector. 'Je hebt hiermee sneller inzicht in de temperatuur dan wanneer je een gewone thermometer gebruikt', zegt Hanssen. 'Dit bespaart topruiters tijd op een wedstrijddag. Ook is het veiliger. Wanneer een dier van achteren wordt getemperatuurd, schrikt het vaak en wordt het onrustig. Dat is nu niet meer aan de orde.'

Snijkers ziet in zijn eigen praktijk nog geen run op de chips. 'Daarbij verschijnen de veulens die nu worden gechipt, pas over een aantal jaren op het wedstrijdtoneel. Maar deze gadget biedt zeker een stukje gemak en extra veiligheid voor mensen die paarden moeten temperaturen', zegt hij.

'Op deze manier kun je het paard in een risicovolle periode eenvoudig monitoren. Je bent snel op de hoogte van een temperatuursverandering als het dier ziek wordt', vindt de dierenarts. 'En wie weet: misschien kunnen we in de toekomst ook hartslag, bloeddruk en andere gezondheidsindicatoren op deze manier monitoren.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.