Energiebesparende+technieken+interessanter+voor+varkenshouders
Nieuws
© Varkens Archief

Energiebesparende technieken interessanter voor varkenshouders

Energiebesparende technieken zoals warmtepompen, warmtewisselsystemen en warmte-koudeopslag zijn een stuk interessanter geworden voor varkenshouders. Door de fors gestegen energieprijzen zijn de terugverdientijden van deze technieken korter. De technieken helpen varkenshouders om hun energierekening te reduceren en de kostprijs enkele procenten te drukken.

'De gasrekening kan zelfs worden teruggebracht tot nul als warmte wordt teruggewonnen uit ventilatielucht of warmte van oudere dieren wordt rondgepompt naar jonge', zegt Jan Pijnenburg, adviseur Mest & Mineralen van DLV Advies.

Voorheen kwamen de gemiddelde stookkosten per vleesvarkensplaats uit op 3 euro per jaar. Met de huidige energieprijzen gaat het om 6 euro per jaar. Een gemiddeld vleesvarkensbedrijf produceert meer warmte dan dat het nodig heeft. Volgens Pijnenburg wordt bij ongeveer de helft van de nieuwbouwprojecten gekozen voor een rondpompsysteem om dierwarmte te benutten.

Warmtepompen

Warmtewisselsystemen waarbij de uitgaande lucht de binnenkomende lucht verwarmt en het gebruik van warmtepompen zijn ook interessant. Hiermee is het verwarmen tot hogere temperaturen mogelijk. Dat is gunstig om jonge dieren een meer comfortabele start mee te geven.

Met warmte-koudeopslag in de bodem zijn de gasrekening en de stroomkosten te verlagen en is tegelijkertijd het stalklimaat te verbeteren. Lucht of vloeren kunnen worden verwarmd en gekoeld. Zo'n systeem vergt een investering van grofweg 15 euro per vleesvarkensplaats. Normaal is de terugverdientijd vijf jaar, maar met de huidige hoge energieprijzen is dat de helft korter.

Een op de vijf

Omdat op zeugenbedrijven meer warmte nodig is, is investeren in een warmtepomp interessant. Volgens Pijnenburg heeft een op de vijf zeugenbedrijven al een warmtepomp. De investering kost ongeveer 100 euro per zeug en levert onder normale omstandigheden jaarlijks een besparing op van 21 euro en een terugverdientijd van vijf jaar. Bij de huidige hoge energieprijzen is dat rond de drie jaar. Zeker als een zeugenhouder de toekomst in wil, zou hij een dergelijke investering moeten doen, stelt de adviseur van DLV Advies.

Ook met het installeren van bijvoorbeeld ledlampen en bewegingssensoren op de verlichting is de stroomrekening te drukken. Binnen twee jaar zijn dergelijke investeringen terug te verdienen. 'Je bespaart er geen gigantische bedragen mee, maar elke euro is er een', zegt Pijnenburg op de website van DLV Advies.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.