Wageningse+leerstoelgroep+ontwikkelt+broccolioogstmachine
Nieuws
© Burt Sytsma

Wageningse leerstoelgroep ontwikkelt broccolioogstmachine

De leerstoelgroep Farm Technology van Wageningen University & Research werkt aan een broccolioogstmachine. Dat gebeurt in samenwerking met een Amerikaanse machinebouwer.

Het euvel met de oogst van broccoli is dat de planten niet allemaal tegelijk oogstrijp zijn. Nadat jonge broccoli met de plantmachine de grond in gaat, ontstaat er variatie in groei. De vorm en grootte wisselen per plant waardoor de teler de broccoli selectief en handmatig moet oogsten. Als alles in één keer wordt geoogst, dan is er veel verspilling.

Robots kunnen het oogstwerk goed vervangen. Broccoli is namelijk een vrij open en goed herkenbaar gewas.

Kleinere versie

In de Verenigde Staten zijn vijf commerciële broccolioogstmachines in gebruik. Wageningse onderzoekers proberen nu een Europese versie te maken. Die is kleiner, oogst minder rijen tegelijk en kan door een gangbare trekker worden voortgetrokken.

De broccolioogstmachine van het Amerikaanse bedrijf waarmee de leerstoelgroep Farm Technology samenwerkt, beweegt met een snelheid van bijna 1 kilometer per uur. 'Dat is traag, maar mensen oogsten met ongeveer 0,5 kilometer per uur', zegt onderzoeker Pieter Blok. 'Dit is dus sneller en je spaart mensen uit.'

Om broccoli te oogsten, moet de robot een broccoliplant goed kunnen herkennen ondanks verschillen in veld, grondsoort en licht. Tussen individuele planten en cultuurvariëteiten zit ook nog variatie in omvang, kleur en textuur. Bovendien wordt de broccolikop soms bedekt door blad. Ondanks deze omstandigheden moet de robot kunnen bepalen of de broccoli klaar is om te oogsten. De onderzoekers wisten het systeem op al deze aspecten goed te trainen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.