Cono+Kaasmakers+rijdt+met+eerste+elektrische+melkwagen
Nieuws
© Cono

Cono Kaasmakers rijdt met eerste elektrische melkwagen

Cono Kaasmakers, producent van onder meer Beemster kaas, en melktransporteur Danmel hebben de eerste volledig elektrische rijdende melkontvangst (RMO) in Nederland de weg op gestuurd. De elektrische RMO wordt in eerste instantie ingezet voor het ophalen van melk bij melkveehouders in de regio rondom de Beemster.

De nieuwe elektrische RMO-truck is gebouwd door Volvo en uitgerust met de nieuwste technologie op het gebied van duurzaamheid en efficiëntie. Volgens de Zweedse fabrikant kan de vrachtwagen tot 300 kilometer op één acculading rijden.

Daarnaast bestaat de RMO-combinatie uit een innovatieve oplegger die is voorzien van een hybride melkpomp. Het verpompen van de melk vanuit de melktank van de boerderij naar de tankwagen gebeurt volledig op elektriciteit vanuit deze accu.

De wagen wordt 's nachts bij de Cono Kaasmakerij opgeladen met groene stroom. Die wordt voor een groot deel bij de eigen melkveehouders opgewekt.

Klimaatpositieve kaasketen

'We zijn trots op deze innovatieve en duurzame RMO. Als coöperatie zijn we altijd op zoek naar manieren om onze impact op het milieu te verminderen. Met deze RMO zetten we een belangrijke stap in onze ambitie naar een klimaatpositieve kaasketen', zegt algemeen directeur Wim Betten van Cono Kaasmakers.

Eigenaar Mart de Waard van Danmel Transport kijkt met vertrouwen naar de toekomst. 'Het is een logische stap om te investeren in innovatieve en milieuvriendelijke oplossingen. Over een jaar evalueren we het functioneren van de truck met hopelijk als resultaat dat we de tweede gaan bestellen.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.