Drie+initiatieven+winnen+Deltaplan+Veehouderij+Awards
Nieuws
© Twan Wiermans

Drie initiatieven winnen Deltaplan Veehouderij Awards

De initiatieven Kalverliefde, Oranjehoen en een mobiele melkrobot hebben dinsdag de Deltaplan Veehouderij Awards 2023 van de Dierenbescherming gewonnen. Volgens de organisatie laten zij zien dat een dierwaardige en toekomstgerichte veehouderij nu al mogelijk is.

Met het merk Kalverliefde zorgde Janina van der Drift uit het Zuid-Hollandse Bergambacht ervoor dat de melk van biologische koeien die hun kalveren langer bij zich mogen houden, te koop is bij 288 filialen van Albert Heijn. Haar initiatief kreeg de award 'Transitiepad samenwerking in vaste korte ketens'.

De award voor het transitiepad 'Kwaliteitsproductie voor een zelfvoorzienende regio' ging naar Oranjehoen. Dit is een biologisch akkerbouwbedrijf met een vleeskuikentak en 1 ster van het Beter Leven-keurmerk. Het initiatief van Johan en Annelien Leenders in het Flevolandse Swifterbant creƫert onderscheidend vermogen en heeft een eigen afzetmarkt erbij gezocht. De witte, bruine en zwarte vleeskuikens krijgen meer ruimte en afleiding, worden gevoerd met zelfgeteelde wortelen en rode bieten en verwarmd met infraroodpanelen.

De familie Samsom uit het Utrechtse Wilnis maakte de melkrobot verplaatsbaar, waardoor de koeien dag en nacht weidegang kunnen krijgen ondanks een ongunstige huiskavel. De familie won de award van het transitiepad 'Diervriendelijkere en integraal duurzamere veehouderij'. Voor het vierde pad 'Van verspillende carnivoren naar waarderende omnivoren' werd bij gebrek aan ingediende initiatieven geen award uitgereikt.

Dit gebeurde dinsdag tijdens de derde editie van het Deltaplan Veehouderij Event van de Dierenbescherming in het Brabantse Cuijk. De drie initiatieven ontvingen elk een kunstwerk, een bedrijfsfilm en 5.000 euro, geschonken door het Barth-Misset Fonds.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.