Rijk+Zwaan+stapt+in+veredeling+van+zachtfruit
Nieuws
© Marcel Berendsen

Rijk Zwaan stapt in veredeling van zachtfruit

Behalve met groenteveredeling gaat Rijk Zwaan nu ook aan de slag met een veredelingsprogramma in zachtfruit. Het gaat om aardbeien, bramen en frambozen. De start van het veredelingsprogramma valt samen met de nieuwbouw van een kas in het Brabantse Dinteloord.

Het bedrijf in het Zuid-Hollandse De Lier is sinds 1924 actief in de veredeling van groentegewassen. De kennis die Rijk Zwaan in huis heeft over onderzoek, veredeling en zaadproductie, wil het veredelingsbedrijf inzetten bij de ontwikkeling van nieuwe rassen aardbeien, frambozen en bessen.

'Zachtfruit wordt traditioneel op vegetatieve wijze vermeerderd, dus niet uit zaad. In het nieuwe veredelingsprogramma richten we ons op beide methoden', zegt breedingmanager Pieter Egelmeers van Rijk Zwaan. De veredeling van een nieuw ras duurt zes tot zestien jaar. Het is nog te vroeg om aan te geven wanneer Rijk Zwaan de eerste zachtfruitrassen op de markt brengt.

In de nieuwbouw in Dinteloord komen faciliteiten voor het nieuwe veredelingsprogramma zachtfruit. Het bouwproject bestaat uit een kas en een bedrijfsgebouw. Door de nieuwbouw breidt Rijk Zwaan zijn huidige locatie in het Brabantse dorp uit. De bouw is naar verwachting in 2024 klaar.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.