Gps%2Ddiefstallen+op+loonbedrijven+nemen+met+50+procent+toe
Nieuws
© Dirk Hol

Gps-diefstallen op loonbedrijven nemen met 50 procent toe

De diefstal van gps-onderdelen op trekkers bij loonbedrijven is vorig jaar met ruim 50 procent gestegen vergeleken met 2021. Dat meldt loonwerkbrancheorganisatie Cumela.

Volgens stafmedewerker schadepreventie en risicobeheer Gerwin Otten van Cumela werden vorig jaar 203 gps-onderdelen op zo'n vijftig loonbedrijven gestolen. 'Bijna altijd wordt het gps-scherm meegenomen, vaak in combinatie met de antenne of de computer.'

Otten constateert een opleving na de coronajaren. 'Het is even wat rustiger geweest. We vermoeden dat dat komt doordat het wat lastiger was om de grens over te gaan en misschien dat er door de avondklok wat minder machines het land opgingen. Het grote aantal diefstallen is nu weer alarmerend. Ik hoor dat in andere landen de diefstal weer in alle hevigheid plaatsvindt.'

Cumela inventariseert de gps-diefstallen sinds 2021. Toen kwam de loonwerkbrancheorganisatie ook met een antidiefstalcampagne, wat volgens Otten een dempend effect had. Het aantal diefstallen van gps-onderdelen stijgt ieder jaar.

Vooral schermen

Een gps-systeem kost 20.000 tot 30.000 euro. Vooral de schermen, die afhankelijk van het merk tussen de 2.000 en 7.000 euro kosten, zijn gewild. De gestolen apparatuur wordt vooral via de internetsite eBay wereldwijd verkocht. 'Los van de systemen moeten gedupeerde loonwerkers vaak dure software volledig opnieuw kopen', stelt Otten.

Cumela adviseert de gps-apparatuur te markeren met contactgegevens van de eigenaar. Dit zorgt ervoor dat het systeem minder geschikt is voor heling. Ook roept de organisatie loonwerkers op de apparatuur te demonteren.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.