Teler+plaatst+24%2E206+zonnepanelen+boven+zachtfruit
Nieuws
© Ivarem

Teler plaatst 24.206 zonnepanelen boven zachtfruit

Zonnepaneleninstallateur GroenLeven gaat op het bedrijf van zachtfruitteler Maarten van Hoof in het Noord-Brabantse Olland 24.206 zonnepanelen plaatsen. Hiermee is de teler in staat voldoende stroom op te wekken voor 2.810 huishoudens.

De zonnepanelen beschermen de frambozen, bramen, bessen en asperges tegen alle weersomstandigheden. Normaal wordt als bescherming gebruikgemaakt van plasticfolie. Ook zorgt de overkapping met zonnepanelen voor een stabiel klimaat.

Aan de bouw van het project ging een pilot vooraf. In 2020 zijn al boven een deel van de frambozen en bramen van Van Hoof zonnepanelen geplaatst. Door de goede ervaringen van de teler heeft hij besloten zijn volledige frambozenteelt te voorzien van zonnepanelen.

'Frambozen kunnen vanwege schimmels niet goed tegen een overmaat aan regen. Zonnepanelen beschermen het gewas tegen heftige weersomstandigheden en zijn steviger dan folie. Daarbij heb je geen last van reflectie van de zon en panelen zijn arbeidsvriendelijker. Folie moet je vaak vervangen. Ik zie het als een investering die mijn bedrijf toekomstbestendig maakt', licht Van Hoof toe.

Wageningen University & Research

Bram Wasser, projectmanager agri-PV van GroenLeven, heeft samen met Wageningen University & Research gekeken naar de beste toepassing van agri-PV voor elke bekende Nederlandse fruitsoort. Ieder fruitsoort vereist namelijk een ander gebruik van agri-PV. Agri-PV is de benaming van een combinatie van landbouw en het opwekken van zonne-energie.

'Bij de onderzoeken keken we naar onder meer de lichtdoorlatendheid van de zonnepanelen, het klimaat onder de panelen, temperatuur, reductie van gewasbeschermingsmiddelen, fruitproductie en de brixwaarde', zegt Wasser.


© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.