PotatoEurope+duikt+in+precisielandbouw
Nieuws
© Han Reindsen

PotatoEurope duikt in precisielandbouw

Trekkerfabrikant Case IH presenteert tijdens PotatoEurope 2017 in Emmeloord de resultaten van een nieuw precisielandbouwconcept. Een demoperceel is het hele jaar nauwkeurig gevolgd met een onbemand vliegtuigje, de Precision Hawk. Op PotatoEurope worden de definitieve opbrengsten van de verschillende objecten getoond.

PotatoEurope 2017 heeft als thema 'Potatoes feed and meet the world'. Om alle monden in de wereld te kunnen blijven voeden, is het zaak de opbrengst van de aardappelen per hectare te verhogen. Dit kan met name door precisielandbouw. Praktische demonstraties laten zien hoe de keten kan profiteren van het gebruik van drones en digitale informatie.

De vakbeurs heeft als doel de bezoeker praktische handvatten voor precisielandbouw mee te geven, waardoor de gehele (nationale en internationale) aardappelketen op een hoger plan komt. Om hier invulling aan te even, is een volledig gewasseizoen door hoofdsponsor Case IH gevolgd.

20 hectare

In de teelt van de aardappelen van PotatoEurope is precisielandbouw met de gangbare manier van aardappelen telen op een perceel van meer van 20 hectare vergeleken. Het precisielandbouwproject is uitgevoerd met het systeem van Case IH. Tijdens het ploegen is de grondweerstand bepaald door middel van het Case IH Advance Farming System (AFS). Hiervan is een taakkaart gemaakt die de basis vormt voor het variabel poten.

Het Case IH AFS biedt boeren de mogelijkheid om de volledige gewasproductiecyclus te beheren. Het systeem heeft een nauwkeurigheid tot 2,5 centimeter. Met automatische geleiding zijn overlappingen te voorkomen. Dit zorgt voor besparing op brandstof-, arbeid-, zaaizaad-, kunstmest- en gewasbeschermingskosten. Daarnaast optimaliseert het de opbrengst.

Drone

Op het precisielandbouwproefveld zijn op basis van de zwaarte van de grond de aardappelen variabel gepoot met afstanden van 27, 30 en 33 centimeter. Gedurende het seizoen is het gewas gevolgd met een drone en is plaatsspecifiek bijbemest. Daarnaast ligt er een object met de teelt van aardappelen in onbereden grond.

Tijdens het groeiseizoen is het gewas met de Precision Hawk gevolgd. Precision Hawk is een gespecialiseerd bedrijf uit de Verenigde Staten. Het bedrijf richt zich op de ontwikkeling van data en gewassenssingtechnieken.

Om de objectiviteit te waarborgen, hebben studenten van Aeres Hogeschool in Dronten de informatie in praktische aanbevelingen vertaald. Met deze bijzondere samenwerking zal voor het eerst het gapende gat tussen theorie en praktijk op gebied van precisielandbouw in de aardappelsector worden overbrugd.

Demonstraties

Rooidemonstraties zijn een belangrijk onderdeel van PotatoEurope. Rooimachines van de merken AVR, DeWulf-Miedema, Grimme, Ropa, Ploeger, VSS, Scanstone en Veenma zullen hieraan deelnemen. Het transport van de aardappelen vindt plaats met de wagens van de merken Fliegl, Jeantile, Beboma, Joskin, Areko, Dezeure en Agroliner.

Bij de inschuurlijnen zijn de machines van de merken DeWulf-Miedema, AVR, Bijlsma-Hercules, Prinsen-Visser, Van Trier, Grimme en Downs actief. Bijzonder is deze editie de kistenvuldemonstatie. Hier zullen de merken Bijlsma-Hercules, Mechatec, Tong Engineering, DeWulf-Miedema, Van Hees en Prinsen demonstraties verzorgen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.