Sensor+voorkomt+derving+door+bacterie
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Sensor voorkomt derving door bacterie

Via nieuwe biosensoren kunnen verse voedingsproducten op een goedkope en snelle manier tijdens het productieproces getest worden op bacteriële verontreinigingen. Hiermee kunnen dure terugroepacties door fabrikanten worden voorkomen.

Maastricht University, de KULeuven en de Universiteit Hasselt hebben een sensortechnologie ontwikkeld die voorkomt dat producten uit de winkelschappen worden gehaald, omdat ze besmet zijn met bacteriën. Via het project agrEUfood wordt deze nieuwe technologie verder ontwikkeld en in de praktijk getest. De test moet in de toekomst dure terugroepacties door fabrikanten en bacteriële uitbraken in supermarkten of de logistieke keten voorkomen.

De huidige praktijk is erop gericht om op regelmatige tijdstippen monsters te laten onderzoeken door gespecialiseerde laboratoria. Met deze methode kan het tot een week duren om tot een definitieve analyse te komen. Het kan dan ook voorkomen dat bepaalde verontreinigingen niet op tijd worden opgespoord. Daardoor is het risico op een terugroepactie met economisch verlies en imagoschade als gevolg reëel.

850.000 euro

Met een bijdrage van 850.000 euro van Interreg Vlaanderen-Nederland gaan Nederlandse en Belgische onderzoekers via het project agrEUfood de nieuwe sensortechnologie verder ontwikkelen en in de praktijk testen.

Bart van Grinsven, assistent-professor bij het departement Sensor Engineering van Maastricht University, is intensief betrokken bij het project. 'Vanuit de drie universiteiten hebben we de technologie in handen. Maar we willen dat deze vinding ook het daglicht ziet. Dus uit het lab en naar de markt gaat. Om de technologie op de werkvloer te implementeren, werken we samen met bedrijven die ervaring hebben in het industrialiseren van zowel hardware (Voxdale BVBA) als software (Yookr BV). Wij zorgen voor de technologie, zij maken er een toepassing van', vertelt Van Grinsven.

Smoothies en tortilla's

Om te zien of de technologie ook echt in de praktijk werkt, hebben we binnen het project twee partners voor wie hygiëne essentieel is: Alberts NV, een Belgische start-up die een volautomatische smoothie-automaat heeft ontwikkeld, en Dürüm Company NL, een producent van op tortilla gebaseerde producten. Door de technologie in de praktijk te testen, zien we direct of het werkt.'

Naast de drie kennisinstellingen en vier bedrijven, zijn ook Brightlands Campus Greenport Venlo en het Vlaams Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek bij het project betrokken.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.