Douche zorgt voor verkoeling in melkveestal

Op het erf van melkveehouder Wim van Tilburg in het Groningse Siddeburen geeft de thermometer al dagenlang tropische waarden aan. Maar in zijn melkveestal staan de koeien ontspannen te eten, terwijl ze koel worden gehouden door ventilatoren en een speciale sproei-installatie.

Het plaatsen van vijf ventilatoren en het aanleggen van de sproei-installatie heeft Van Tilburg zo'n 10.000 euro gekost. 'Je moet dat geld natuurlijk wel vrij kunnen maken. Maar het is een investering die zich in de komende tien jaar terugbetaalt', zegt hij.

'De koe is er snel aan gewend. Belangrijk is dat het voer en de kop van de koe bij het hek niet nat worden. Dus als een koe wil eten, wordt ze ondertussen aan de andere kant van het hek gekoeld door de installatie. Als de koe in de box wil liggen, wordt ze ook niet nat. Ik heb de indruk dat de koe er erg gebaat bij is.'

Klimaatcomputer

Een klimaatcomputer stuurt de ventilatoren en de waterinstallatie aan. De waarden van de temperatuur en de luchtvochtigheid in de stal worden door de computer gecombineerd tot een index.

Van Tilburg houdt zelf ook goed de vinger aan de pols. 'Bij een temperatuur boven de 25 graden kan een koe al hinder ondervinden van de warmte. Maar door de installatie nu om de vier minuten te laten sproeien, blijft het vee in de stal koel. Een koe die zich tijdens deze hittegolf goed voelt, normaal blijft eten en herkauwen, is over zes weken ook nog gezond. Dat is wat je als boer graag wilt zien.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.