Sky+Agriculture+zaait+op+verschillende+dieptes+in+%C3%A9%C3%A9n+werkgang
Nieuws
© Frits Huiden

Sky Agriculture zaait op verschillende dieptes in één werkgang

De eerste Sky Agriculture is actief in Nederland. Met dubbele zaaibak kan de machine mengsels direct zaaien op twee dieptes. Hiermee is een duurzame niet-kerende teelt mogelijk van elkaar ondersteunende gewassen.

De techniek van de Easydrill 3010 Fertisem is gelijk aan de machines van het Franse moederbedrijf Sulky Burel. Verschil is het gebruik van de techniek voor directzaai van (meng)teelten en minimale grondbewerking. Sulky Burel richtte er in 2013 speciaal het merk Sky Agriculture voor op. De geel-grijze machines worden gebouwd in dezelfde fabrieken waar Sulky Burel zijn blauwe machines maakt.

Verkoop en distributie zijn twee verschillende kanalen. Waar de mensen van Sulky Burel vanuit een fabriek in Châteaubourg werken, daar heeft het bedrijf Sky Agriculture een akkerbouwbedrijf in Blain als thuisbasis, waar wordt getest.

Achttien uitgangen

Het gebruik voor directzaai en minimale grondbewerking vertaalt zich in de dubbele zaadtank voor het zaaien van meerdere gewassen op verschillende dieptes in één werkgang. De nokkenradzaaimachine met achttien uitgangen op 16,6 centimeter is zowel te gebruiken op onbeteelde als beteelde grond voor doorzaaien of (no-till) in de stoppel.

Nederland loopt in veel zaken voorop zoals het gebruik van gps en precisielandbouw, maar wat betreft direct zaaien lijkt het wel tien jaar achter te lopen

Steven Cremers, Cre-Agri

Meerdere gewassen zaaien die elkaar versterken of beschermen met een laag brandstofverbruik door de grond amper te beroeren, is een teelttechniek die steeds meer aandacht krijgt in de zoektocht naar een duurzamere landbouw.

Klaver of erwten

Ajaan Hijmans van Kairos Regeneratieve Agri & Food Systems kocht de machine om die visie bij klanten en in projecten kracht bij te zetten. Loonbedrijf Antuma in het Overijsselse Dedemsvaart werkt er voor hem mee. Een lichte en eenvoudige New Holland TS100 kan ermee uit de voeten, zoals bij het doorzaaien van grasland met klaver of erwten met 10 kilometer per uur.

Met relatief weinig vermogen zijn in één werkgang twee gewassen op verschillende dieptes te zaaien.
Met relatief weinig vermogen zijn in één werkgang twee gewassen op verschillende dieptes te zaaien. © Frits Huiden

Andere voorbeelden waarmee Kairos al experimenteerde, zijn directzaai van groenbemestermengsels op twee dieptes in de mais- of graanstoppel, veldbonen gezaaid met graan en directzaai van boekweit in een mengsel van winterrogge. Maar ook gewoon het doorzaaien van mengsels in gras.

Belangrijkste werktuigen

Terwijl Farmstore in het Zuid-Hollandse Bleskensgraaf importeur is voor Sulky Burel, begon importeur Cre-Agri in het Belgische Havelange in 2017 met Sky Agriculture voor de Benelux. Het gamma is bescheiden met alleen de no-till Easydrill en de min-till Maxidrill getrokken zaaimachines als belangrijkste werktuigen.

Daarnaast is er nog een speciale rol om groenbemesters te verkleinen en enkele cultivatoren. De Maxidrill heeft schijven die de grond wel minimaal bewerken.

Voordelen van niet-ploegen

Steven Cremers van Cre-Agri heeft 34 Easydrill-zaaimachines verkocht en verwacht dat Sky Agriculture het pakket nog gaat uitbreiden. 'In België zien veel mensen de voordelen van het niet-ploegen. Investeerders in grote lappen grond willen meestal ook geen traditionele landbouw meer op hun landerijen, maar verhuren deze aan loonwerkers die ze op een duurzame wijze beheren', zegt hij.

'Nederland loopt in veel zaken voorop zoals het gebruik van gps en precisielandbouw, maar wat betreft direct zaaien lijkt het wel tien jaar achter te lopen.' Toch verwacht ook Cremers de komende jaren meer zaken te doen in Nederland. 'De regelgeving en politiek van Nederland willen duidelijk die kant op.'

3 tot 8 meter breed

De Easydrill HD is verkrijgbaar van 3 tot 8 meter breed met tankinhouden van 2.250 tot 5.100 liter. De tussenschotten verdelen de bakinhoud in een 60/40- of 90/10-verhouding. Optioneel is er nog een derde 12 volts-zaaibak bij te monteren voor granulaat. De machine is compleet uitgevoerd met een stevig bordes, voldoende handgrepen en een afdekzeil over de zaaibak.

Het tussenschot in de zaadbak verdeelt deze in een 60/40- of 90/10-verhouding.
Het tussenschot in de zaadbak verdeelt deze in een 60/40- of 90/10-verhouding. © Frits Huiden

Dit instapmodel kost 53.000 euro. Er is alleen een dubbelwerkend ventiel nodig die in serie geschakeld is om het wielstel met 500/50R17-banden en de dissel te bedienen.

Kouterdruk instellen

De kouterdruk op de grond is in te stellen tot 250 kilo per element en de dubbele zaaipijpen voorkomen dat bijvoorbeeld een graan en meststof gaan plakken. Elk van de negen bodemvolgende elementen bevat na een rubberen aandrukwiel twee uitstroomopeningen met elk een schijfkouter. Het zaaielement is daarmee bodemvolgend bij oneffenheden en weerstand in de grond.

De kouterdruk is in te stellen tot 250 kilo en kan door gewasresten heen zaaien.
De kouterdruk is in te stellen tot 250 kilo en kan door gewasresten heen zaaien. © Frits Huiden

Ook kan het zaaielement door gewasresten van korrelmais heen zaaien. Voor de aandrijving is er een meelopend wiel links naast de machine. Alle instellingen zijn vlot te doen. De machine is uit te breiden met pneumatische zaaitechniek, Isobus-bediening en luchtremmen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.