Gelderse+melkveehouder+enthousiast+over+loonvoeren
Nieuws
© Niek Stam

Gelderse melkveehouder enthousiast over loonvoeren

Melkveehouder Maurits van de Pol uit het Gelderse Barneveld laat een loonbedrijf om de dag zijn koeien voeren. Dat bevalt hem goed. Toch is loonvoeren nooit goed van de grond gekomen in Nederland.

Voordat Van de Pol Roubos Voertechniek in het Utrechtse Leersum inschakelde, was hij dagelijks gemiddeld anderhalf uur bezig met mengen en voeren. Hij gebruikte hiervoor zijn shovel met kuilhapper en bracht de mais en het kuilgras op de voergang van zijn open frontstal. 'Daar husselde ik het door elkaar. Ik liet expres mijn gras kort hakselen, zodat het tijdens het mengen goed uit elkaar viel.' Dat ging altijd goed, al was het voer niet optimaal gemengd. De koeien vraten eerst de mais uit het rantsoen.

De melkveehouder was nieuwsgierig naar loonvoeren, dus liet hij Roubos Voertechniek komen met een zelfrijdende voermengwagen. Dat was een succes. De koeien selecteerden niet meer aan het voerhek. 'Dat is beter voor de zuurtegraad, dus gezonder voor de koe. Je hebt minder pensverzuring', constateert de ondernemer.

Meer tijd

Ook werd het rustiger bij de vreetplekken, vooral voor jongere dieren is dat prettig. Verder houdt Van de Pol meer tijd over voor zijn 170 melkkoeien. 'Die kreupele koe bekap ik nog even tussendoor en tochtige koeien kan ik op een vroeger moment insemineren. Met mijn dieren moet ik het immers verdienen.'

Ik snap dat sommige boeren het leuk vinden om zelf te voeren

Walter Roubos, eigenaar Roubos Voertechniek

Walter Roubos is eigenaar van Voertechniek Roubos en heeft een melk- en pluimveebedrijf. Hij bezit drie voermengwagens van 15 kuub. Een daarvan is reserve. 'Mocht er eentje kapotgaan, dan pakken we de derde wagen en gaat het voeren gewoon door.' Het tarief ligt gemiddeld op 3 euro per minuut. Daar komen nog een brandstoftoeslag en reiskosten bij.

Diverse bedrijven

Roubos komt bij ongeveer dertig bedrijven en die zijn heel divers. Het gaat om grote bedrijven waar de melkveehouders liever hun tijd tussen de koeien doorbrengen, maar ook om kleine melkveebedrijven met een tweede tak. 'Hun dag zit dan al snel vol. Voor zestig koeien is het vaak niet rendabel om een mengwagen aan te schaffen', zegt de ondernemer.

De derde groep zijn de financieel-economische boeren die hun investeringen goed doorrekenen. Roubos: 'Ze zien dat uitbesteden voor hen goedkoper is. Als boeren hun eigen arbeid rekenen, zijn wij al snel goedkoper. Maar ik snap dat sommigen zelf voeren gewoon leuk vinden.'

Uitbesteden voordeliger

Ook volgens adviseur Sjon de Leeuw van PPP Agro Advies is uitbesteden doorgaans voordeliger voor melkveehouders. Stel je hebt een bedrijf met 150 koeien, een jonge voermengwagen van 60.000 euro en een verreiker van 90.000 euro, dan zit je volgens hem al snel op 15.000 tot 20.000 euro aan jaarkosten. Daar komen de brandstofkosten nog bij, denk aan 25 tot 30 liter per dag.

De exacte kosten zijn afhankelijk van het type en de leeftijd van de machines en of ze voor meerdere doelen kunnen worden ingezet. 'Je moet ook je eigen arbeid tellen, bijvoorbeeld 20 euro per uur of meer. Dit alles tikt aardig door, terwijl de loonwerker bijvoorbeeld een tarief rekent van 2,50 à 3 euro per minuut en dagelijks voor 60 euro kan voeren', zegt De Leeuw. Hij voegt daaraan toe dat de kosten uiteraard afhankelijk zijn van het aantal producten, de logistiek op het bedrijf en het aantal rantsoenen die per dag moeten worden gevoerd.

Toch merkt de adviseur dat loonvoeren nooit goed van de grond is gekomen in Nederland. Sommige veehouders denken dat ze het zelf beter kunnen of ze voeren veel verschillende voersoorten en mineralen waardoor het uitbesteden te ingewikkeld wordt. Dan zijn er nog de boeren die een goed functionerende mengwagen en shovel hebben. 'Je stapt pas over op uitbesteden als je machines zijn afgeschreven of als ze nog jong zijn en je ze kunt verkopen voor een leuke prijs', stelt De Leeuw.

Om de dag laten voeren

Van de Pol laat het loonbedrijf om de dag voeren. De chauffeur draait dus een flinke portie voor het voerhek. 'Mocht het voer in de zomer niet meer vers blijven, dan kunnen we altijd nog overstappen naar dagelijks voeren', zegt de melkveeveehouder.

De melkproductie van zijn koeien ligt op 10.120 kilo per koe per jaar. Dit is niet veranderd nu de loonwerker elke twee dagen om 14 uur een nauwkeurig rantsoen voor de koeien brengt. Wel zijn de gehaltes in de melk met 0,1 procent gestegen. Die liggen nu op 4,6 procent vet en 3,6 procent eiwit.

Behalve voeren besteedt Van de Pol ook het harken en inkuilen uit. 'Alleen maaien, schudden en kunstmest strooien doe ik zelf. We proberen de bewerkingskosten laag te houden. Een dure trekker heb ik niet, want die zal vaak stilstaan. Ik ben geen trekkerfanaat.'

Het lijntje met de chauffeur kort houden is belangrijk
Een heldere afstemming met de chauffeur is noodzakelijk bij het uitbesteden van het voeren. Zijn er bijvoorbeeld twee koeien drooggezet of heeft er eentje gekalfd, dan moet het rantsoen worden aangepast. Dat geldt ook bij afwijkende weersomstandigheden in het weideseizoen. 'Bij uitbesteden kun je minder snel schakelen, dus is communicatie heel belangrijk', benadrukt adviseur Sjon de Leeuw van PPP Agro Advies. Ander aandachtspunt is de draaicirkel van de zelfrijdende voermengwagen. Is het erf daarop ingericht? Ook dient de chauffeur rekening te houden met de voersnelheid van de kuilen, zeker als die erg hoog zijn.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.