App+helpt+mee+aan+verlagen+CO2%2Dvoetafdruk
Nieuws
© Twan Wiermans

App helpt mee aan verlagen CO2-voetafdruk

De nieuwe Ruwvoer+app van Agrifirm helpt melkveehouders bij dagelijkse beslissingen over weidegang en grasteelt. De app geeft ruwvoertelers kennis en inzicht op basis van hun grondsoort en regio. Zo helpt de app mee aan het verlagen van de CO2-voetafdruk.

Melkveehouders hebben te maken met verschillende vragen: wat is het ideale maaimoment om meer eiwit van eigen land te halen? Hoe haal ik een zo laag mogelijke CO2-voetafdruk met mijn eigen ruwvoer? Wat is de ideale inschaarhoogte om te weiden? De nieuwe Ruwvoer+-app kan daarbij helpen.

De grasmonitor en maaimonitor van het ruwvoerplatform Ruwvoer+ van Agrifirm zijn de basis van de app. Met deze monitoren verzamelt de coƶperatie al jarenlang groeicijfers en voederwaardes van gras en mais en verspreidt deze onder een grote groep veehouders. Dankzij de app hebben ruwvoertelers altijd de actuele VEM, ruweiwitgehalte, suikergehalte en gras- of maisgroei in beeld. Deze absolute cijfers vult het ruwvoerteam van Agrifirm aan met een advies op maat over beweiding, maaimoment en bemesting.

Actuele thema's

In de app neemt Agrifirm actuele thema's zoals het verlagen van de CO2-voetafdruk mee. Dat kan met gras met een hoog VEM-gehalte en een laag aandeel celwanden (neutral detergent fibre (NDF)), door het verhogen van het aandeel eiwit van eigen land of het beheren van kruidenrijke graslanden.

'In de kuilanalyses van afgelopen jaren zien we dat er nog veel verbetering mogelijk is. Puur en alleen door het maaimoment te optimaliseren, is er winst te halen in kuilkwaliteit en daardoor ook op CO2-uitstoot', zegt Leo Tjoonk, teamleider ruwvoer bij Agrifirm. Met de regionale cijfers en adviezen is er dus winst voor de melkveehouders te behalen.

Voorspelling

De app biedt gebruikers ook een voorspelling voor de komende week. Tjoonk: 'De app geeft extra informatie over de stand van het gras en het weer, wat kan helpen als de veehouder zelf twijfelt. De koppeling tussen absolute cijfers in combinatie met het regionale advies maakt de Ruwvoer+-app een unieke managementtool.'

De Ruwvoer+-app is een webapp en daarmee voor elke ruwvoerteler of loonwerker, zonder downloaden, simpel te benaderen op telefoon of computer via ruwvoerplus.nl/app.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.