Dataplatform+geeft+inzicht+in+reis+van+snijbloemen
Nieuws
© Chrysal

Dataplatform geeft inzicht in reis van snijbloemen

De Sea Freight Service van Chrysal International maakt het mogelijk op betrouwbare wijze rozen per schip vanuit Kenia te verschepen. Van het totale volume aan bloemen dat uit dit Afrikaanse land wordt geëxporteerd, wordt 5 procent over zee vervoerd. De verwachting is dat dit de komende vijf jaar naar 50 procent stijgt.

Chrysal International heeft begin juni een nieuwe testfaciliteit in Kenia geopend om zeevracht ook op kleinere schaal te stimuleren. 'Met de opening van deze testruimte hoeven de bloemen niet meer naar Europa toe om te worden beoordeeld. Daarnaast kunnen klanten de testen zelf komen bekijken en zijn zij niet meer afhankelijk van foto's en video's', zegt technical consultant Margriet van der Ploeg van Chrysal International.

De testfaciliteit beschikt over een uitbloeiruimte en vier kamers met gecontroleerde atmosfeer. Dit maakt uitgebreid onderzoek mogelijk om de optimale zuurstof- en CO2-niveaus per gewas te bepalen voor langdurige opslag en zeetransport.

Uitval reduceren

'Dit systeem voldoet aan internationale standaarden en biedt telers de mogelijkheid om hun bloemen onder de beste omstandigheden te testen en zo onder meer uitval te reduceren', licht Van der Ploeg toe.

Op basis van resultaten kan worden besloten om zeevrachtactiviteiten uit te breiden met bijvoorbeeld andere bloemensoorten of andere bestemmingen

Margriet van der Ploeg, technical consultant bij Chrysal

Volgens de technical consultant is dit voor Kenia een unieke faciliteit. 'Hiermee is een officiële vaasleventestfaciliteit tot stand gekomen met vaste instellingen voor temperatuur, luchtvochtigheid en licht. De resultaten kunnen worden vergeleken met andere officiële testruimten in Europa. Dat wekt behoorlijk wat interesse bij onze klanten.'

Introductie op beurs

Tijdens de internationale handelsbeurs voor de sierteeltsector Iftex van 6 tot 8 juni in Nairobi lanceerde Chrysal een nieuw dataplatform. 'Dit platform geeft inzicht in het hele proces rondom snijbloemen: van oogst tot en met aflevering op de eindbestemming', licht Van der Ploeg toe. In het platform worden de omstandigheden bij de verwerking, het vervoer en de kwaliteit van de bloemen getoond.

Het dataplatform is ontworpen om alle processen te ondersteunen en realtime kwaliteitsgegevens te delen met kwekers, importeurs en retailers. 'Zo ontstaat er meer transparantie en inzicht in de reis van snijbloemen', zegt Van der Ploeg.

Dynamische tool

In de toekomst moeten ook testgegevens, markt- en teeltomstandigheden beschikbaar worden via het platform. 'Net als onze zeevrachtprotocollen zal ook dit platform een dynamische tool zijn', licht de technical consultant toe.

De resultaten uit de testfaciliteit kunnen worden gebruikt om in gesprek te gaan met klanten, zegt de technical consultant. 'Op basis van resultaten kan worden besloten om zeevrachtactiviteiten uit te breiden met bijvoorbeeld andere bloemensoorten of andere bestemmingen.'

Of uiteindelijk alle rozen vanuit Kenia over zee getransporteerd gaan worden, durft de consultant niet te zeggen. 'Dat zal de markt bepalen. Maar wij willen zeker faciliteren in deze ontwikkeling.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.