Kalverhouders+enthousiast+over+automatisch+voeren+met+Lely+Vector
© Johan Wissink

Kalverhouders enthousiast over automatisch voeren met Lely Vector

De broers Bas en Luuk Reimert in het Overijsselse Luttenberg voeren hun rosékalveren sinds begin dit jaar met de Lely Vector. Waar eerst voornamelijk melkveehouders dit systeem gebruikten, zijn nu ook de eerste kalverhouders hiermee aan de slag gegaan.

Onlangs bezochten honderden belangstellenden het bedrijf van de kalverhouders om het automatisch voeren zelf te bekijken. 'Het geeft een stukje arbeidsbesparing en een hogere voerefficiëntie', vindt Luuk Reimert. 'Vooral bij de jongere dieren van een maand of vijf zien we dat de voeropname beter is dan toen we nog met de voermengwagen voerden.'

Het bedrijf is uitgebreid met een voerkeuken, elektrische staldeuren en 120 meter betonpad, zodat de Lely Vector in alle vijf de stallen de jonge rosékalveren kan voeren. De verschillende leeftijdsgroepen krijgen allemaal een ander rantsoen. Reimert: 'Elke twee uur rijdt de Vector deze stal binnen om de voerhoogte te meten en als dat nodig is, gaat hij voeren. We hebben de stal ingedeeld in twintig hokken en hij kan per hok de hoogte meten en voeren.'

Omdat er vaker wordt gevoerd, blijven sommige kalveren ook liggen bij een voerbeurt. Dat vraagt wel wat extra aandacht bij de controlerondes. De broers willen niet meer anders. 'We werken beiden ook buiten de deur, dus dit is een mooi stukje arbeidsbesparing. Ons bedrijf is nu weer klaar voor de toekomst', besluit Reimert.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.