Homburg+Holland+haalt+Ekobot%2Dveldrobot+naar+Nederland
Nieuws
© Frits Huiden

Homburg Holland haalt Ekobot-veldrobot naar Nederland

Homburg Holland is importeur geworden van de Ekobot-veldrobot voor Nederland. Het bedrijf in het Friese Stiens heeft als doel om voor begin 2025 tien van deze veldrobots te verkopen.

Onder begeleiding van Wageningen University & Research werd de Zweedse veldrobot Ekobot in 2022 in Nederland getest voor mechanische onkruidbestrijding in uien.

De vierwielaangedreven en -bestuurde veldrobot rijdt op RTK-gps autonoom en elektrisch aangedreven over de teeltbedden, terwijl een wiedunit zijn werk doet. De robot is zo'n 2 meter breed en ongeveer 1 meter hoog. De wiedunit bestaat uit kleurencamera's die onkruid herkennen en wiedarmen met optioneel veertanden die op hoge snelheid een onkruid uit de grond kunnen slaan.


Het bedrijf Ekobot is genoteerd aan de Nasdaq First North Growth Market in Zweden. Homburg Holland wordt verantwoordelijk voor de marketing en verkoop in Nederland, net als voor de oplevering, training, service, reserveonderdelen en garantieafhandeling.

Homburg Holland staat bekend als importeur van grondbewerkings- en zaaimachines van Väderstad en gps-apparatuur van Ag Leader.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.