Nieuwe+methode+om+alternaria+op+te+sporen%3A+met+drones+en+AI
Nieuws
© Job Hiddink

Nieuwe methode om alternaria op te sporen: met drones en AI

Onderzoekers van de Belgische Universiteit Gent hebben een nieuwe methode ontwikkeld voor de vroege detectie van alternaria in aardappelen. Ze gebruiken dronebeelden in ultrahoge resolutie in combinatie met kunstmatige intelligentie (AI).

'Dit is een gamechanger voor de aardappelsector. Door deze technologie kunnen we alternaria detecteren, voordat deze zichtbaar is voor het blote oog. Dat kan de effectiviteit van de bestrijding aanzienlijk verhogen', stelt onderzoeker Jana Wieme op de Belgische nieuwssite Vilt.

De aanpak maakt gebruik van een specifieke vorm van AI, een eigen 'compact convolutioneel neuraal netwerk', dat patronen op infraroodfoto's kan herkennen in afbeeldingen door te leren van voorbeelden. Dit stelt het netwerk in staat om zelfs de kleinste aanwijzingen van de schimmelziekte op te sporen, voordat deze met het blote oog zijn te zien.

Vier groeiseizoenen

Het model is getest op datasets verzameld over vier groeiseizoenen. 'Het model werkt ook op datasets waar het geen trainingsfoto's van heeft aangeleerd', zegt Wieme. 'De methode is dus al in staat om in de praktijk te worden toegepast. Het is snel en efficiƫnt in het verwerken van beelden.'

Wieme voerde het onderzoek uit onder begeleiding van twee promotoren en in samenwerking met IDLab, het Vlaamse onderzoekscentrum Ilvo en de Bayer Forward Farm. Volgens de onderzoeker stelt de technologie het onderzoeksteam ook in staat om gedetailleerde 'ziektekaarten' van de aardappelpercelen te maken.

Kosten besparen

'Boeren kunnen deze informatie gebruiken om alleen die delen van het perceel te behandelen waar alternaria daadwerkelijk voorkomt. Dat bespaart kosten en vermindert de milieu-impact van gewasbeschermingsmiddelen', zegt Wieme.

Naast de toepassing voor de detectie van alternaria verwacht het onderzoeksteam dat de methodiek breed toepasbaar is voor de detectie van diverse ziekten in verschillende gewassen. 'Dit opent nieuwe deuren naar een efficiƫntere en duurzamere landbouw', verwacht de onderzoeker.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.