Twaalf+initiatieven+genomineerd+voor+Deltaplan+Veehouderij+Awards
Nieuws
© Jos Thelosen

Twaalf initiatieven genomineerd voor Deltaplan Veehouderij Awards

De jury van de Deltaplan Veehouderij Awards heeft twaalf genomineerden gekozen die in aanmerking komen voor de titel Deltaplan Veehouderij Winnaar 2024. Voor vier transitiepaden zijn drie initiatieven geselecteerd die op 3 juni een award in de wacht kunnen slepen.

De Dierenbescherming, de initiatiefnemer van de award, heeft de afgelopen weken een oproep gedaan aan koplopers in een diergerichte en duurzame veehouderij om zich aan te melden. De jury heeft per transitiepad, zoals omschreven in het Deltaplan Veehouderij, drie genomineerden gekozen, twaalf in totaal. Zij maken per transitiepad kans op de titel, een award en een bijbehorend geldbedrag van 5.000 euro, mogelijk gemaakt door het Barth-Misset Fonds.

Voor het transitiepad 'Diervriendelijke en integraal duurzame veehouderij' is biologisch varkensbedrijf Nieske's Erf genomineerd, net als KipUp, een systeem om het dierenwelzijn van legkippen beter in beeld te brengen. De derde genomineerde is KalverEnWeij, een innovatief huisvestingssysteem voor jonge kalveren.

Kaas zonder melk

Voor het transitiepad 'Van verspillende carnivoren naar waarderende omnivoren' is Ode aan de Os genomineerd, die gecastreerde stierkalveren uit de melkveehouderij tot waarde brengt. Ook Those Vegan Cowboys maken kans op de award in deze categorie. Zij maken kaas zonder melk. De derde genomineerde is de challenge 100 Days to Zero Food Waste waarbij bedrijven voedselverspilling tegengaan.

Voor het transitiepad 'Vernieuwende verbindingen tussen productie en consumptie' is er een nominatie voor Krullvarken. Daar worden de vleesvarkens gehouden in een grote dierenwelzijnsvriendelijke stal.

De Groene Weg is eveneens genomineerd in deze categorie vanwege het produceren van biologisch rundvlees uit Nederland. De derde kanshebber is De Fryske, die zich richt op een integraal zuivelsysteem met aandacht voor dierenwelzijn, klimaat, natuur en boer.

Gesloten kringlopen

In het kader van het transitiepad 'Kwaliteitsproductie voor een zelfvoorzienende regio' is er een nominatie voor Bio-boerderij Landleven, die streeft naar gesloten kringlopen. Ook Heerlijkheid Linde doet mee in deze categorie. Dit bedrijf heeft een vrijlevenstal en verkoopt producten rechtstreeks aan de omgeving.

Ook Caring Movement is genomineerd. Dit is de beweging achter de Caring Vets en Caring Farmers, die zich inzetten voor een extensieve veehouderij. Ze streven daarnaast naar verbetering van het dierenwelzijn en het sluiten van kringlopen.

De awards worden uitgereikt tijdens het Deltaplan Veehouderij Event. Dit evenement vindt op maandag 3 juni plaats in het Nederlands Openluchtmuseum in het Gelderse Arnhem.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.