%27Over+vijf+jaar+iedere+boer+een+weerstation%27
Achtergrond
© Freelancer

'Over vijf jaar iedere boer een weerstation'

In Noord-Groningen experimenteren akkerbouwers met drones, sensoren en weerstations om de teelt te optimaliseren. Ze verwachten binnen niet al te lange tijd proeven te doen met autonome voertuigen.

Sinds kort kan akkerbouwer Derk Gesink in Mensingeweer op zijn smartphone zien hoe zijn pootaardappelen in Winsum, zo'n 5 kilometer verderop, erbij staan en hoeveel regen ze hebben gehad. Het weerstation werd onlangs geplaatst.

Collega-akkerbouwer en tulpenteler Leendert Noordam uit UIthuizen heeft al langer een weerstation in drie percelen met tulpen. Tot nu toe zijn de ervaringen positief. 'Je kunt heel goed zien hoe de opnameverloop van het gewas is, of de vochtopname op peil blijft of dat je nog extra moet beregenen', licht hij toe. 'Het weerstation beregent natuurlijk niet, maar houdt je wel alert.' De boeren testen of het weerstation kan worden verbonden met het LoRaWAN-netwerk van KPN voor langeafstandscommunicatie.

Het is een van de pilots die onderdeel uitmaken van de 5G-proeftuin in Noord-Groningen van onder andere Economic Board Groningen, KPN, TNO en Rijksuniversiteit Groningen. Eerst werd vooral in een lab op het Zernike Complex in Groningen geƫxperimenteerd. Onlangs is er 2,5 miljoen euro subsidie vrijgekomen om de proeven verder uit te bouwen op het platteland.

We moeten toe naar een andere manier van pootgoedtelen

Derk Gesink, akkerbouwer

Verder experimenteren met drones

Dat betekent ook dat ze verder kunnen met experimenteren met drones, geeft Peter Rake van de 5G-proeftuin aan. Hiermee willen de boeren zoveel mogelijk informatie uit een perceel halen. Inmiddels hebben ze allemaal hun brevet gehaald om te mogen vliegen met een drone en een nieuwe drone gekocht. 'Deze is veel stabieler en makkelijker te bedienen dan de oude. Die was zwaarder', stelt akkerbouwer Pieter van Maldegem uit Vierhuizen.

Het is lastig om goede foto's te maken. 'De software moet nog gebruiksvriendelijker worden. Het is niet gericht op de boerenpraktijk, er moeten veel handelingen worden verricht.' Wel ziet Van Maldegem de voordelen van een drone: 'Iedere fout die je maakt, kun je nu zien. Als een spuit een afwijking of strooifouten heeft, zie je dat veel duidelijker dan wanneer je op de grond staat. Ik kwam er achter dat er een verschil in dosering ontstond tijdens het zwiepen van de spuitboom. Daar houd ik nu rekening mee.'

Opgevoerde 4G

Binnenkort doet de boer samen met onder andere Vodafone en KPN een proef met een drone met 'een opgevoerde 4G-verbinding'. 5G is op dit moment nog niet voorhanden. Hiermee hoopt hij de gegevens sneller binnen te krijgen. 'Wij willen heel graag in real time de dronebeelden zien, zodat uiteindelijk ook bijvoorbeeld de kunstmeststrooier daarop kan reageren.'

Noordam ziet ook mogelijkheden met autonome voertuigen voor repeterende werkzaamheden, bijvoorbeeld mechanische onkruidbestrijding en grondbewerking. Hij heeft hierover overleg gevoerd met een fabrikant, maar die wil er volgens hem nog niet aan vanwege het aansprakelijkheidsaspect. 'In de fruitteelt wordt er al mee gewerkt. We houden het in de gaten, het gaat heel snel. Dat kan wel eens binnen een jaar zo zijn. Dan gaan wij er zeker op over. Beschikbaarheid van arbeid wordt een probleem.'

'Een beetje chemie en heel veel techniek'

Binnen vijf jaar heeft iedere akkerbouwer een weerstation, verwacht Gesink. 'De sleutel van een efficiƫnte, toekomstbestendige landbouw is namelijk een beetje chemie en heel veel techniek', voorziet de ondernemer. 'Als je niet meedoet, lig je er snel uit. We moeten toe naar een andere manier van pootgoedtelen, met meer techniek om goed te kunnen inspelen op de teelt en met minder chemie. De wereld verandert heel snel. We mogen over enkele jaren geen Roundup meer gebruiken. Er verdwijnen meer middelen en daar komt niks voor terug.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.