Met+RFID+eendagskuikens+volgen
Nieuws
© Sensors 2020, 20(13), 3612

Met RFID eendagskuikens volgen

Pluimveehouders kunnen onmogelijk de eendagskuikens die ze in de stal zetten, allemaal op de voet volgen. Maar mogelijk biedt een RFID-tag aan de poot wel inzicht in het loop-, eet- en drinkgedrag.

Met een ultralichte RFID-chip aan de poot kun je een vleeskuiken al vanaf dag 1 individueel volgen. Malou van der Sluis toont dat aan in een deelonderzoek van haar promotieonderzoek bij Wageningen Livestock Research in samenwerking met Breed4Food.

Tijdens de dagelijkse rondes door de stal kan een vleeskuikenhouder niet alle dieren individueel volgen. Camera's die het diergedrag de hele dag monitoren, zijn al een stap vooruit om afwijkend gedrag te registreren, maar leveren groepsinformatie en geen individuele informatie.

Verandering in activiteit

Vooral de eerste dagen na het opzetten van de kuikens zou individuele aandacht juist goed zijn. De activiteit en vooral de verandering in activiteit van de kuikens biedt informatie over gezondheid, beenwerkproblemen, water- en voeropname en groei.

Van der Sluis onderzoekt verschillende opties om het individuele kuiken te volgen. Ze testte daarvoor RFID-tags en antennes onder de vloer. De onderzoeker gebruikte mini0RFID-tags van circa 1 gram. Die kunnen zonder hinder, als een soort stappenteller, aan de pootjes van de kuikens worden bevestigd.

Vergelijkbaar met camerabeelden

'We hebben de bewegingen die de RFID-tag registreert, vergeleken met camerabeelden van met kleur gemerkte kuikens. Het blijkt dat de metingen van de RFID-tag goed overeenkomen met wat je op de camera kunt zien. De kuikens zijn daardoor al vanaf de eerste dag goed te volgen', licht Van der Sluis toe.

'Voor vervolgonderzoek is het interessant om te kijken of de individuele activiteit iets kan zeggen over bijvoorbeeld de gezondheid en het welzijn van de dieren.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.