Rollex+Eco+600+is+lichte+en+smalle+bemester
Nieuws
© Machinebouw G. Kool

Rollex Eco 600 is lichte en smalle bemester

De Rollex Eco 600 van Machinebouw G. Kool in het Utrechtse Mijdrecht is een onderhoudsarme en robuuste bemester, die ook nog eens licht en smal is. De bemester beschikt over zes secties met bolle schijven en heeft een werkbreedte van 6 meter.

Gerben Kool richt zich met zijn eenmansbedrijf vooral op eenvoudige lichte bemesters voor het veenweidegebied. Onder de naam Simko maakte hij twee- tot driehonderd eenvoudige bemesters die via mechanisatiebedrijven hun weg vonden. De Simko, die net als de Tobroco-bemester zonder kouters en verdeelmolen de mest tussen het gras legde, voldoet als sleepvoetbemester niet meer aan de wet.

Direct na het sleepvoetverbod voor klei en veen ging Kool aan de slag met de Rollex Eco 600. Deze bemester voldoet aan de wet- en regelgeving en behoudt zoveel mogelijk de sterke punten van de Simko. De machine is eenvoudig van bouw, licht en niet te breed.

Niet te zwaar

'In het veenweidegebied rijden de meeste boeren en loonwerkers met tanks van 7 tot 10 kuub. Het moet niet te zwaar worden. Als je je trekker even in het land laat staan om koffie te drinken, is hij daarna zover weggezakt dat je niet meer wegkomt', legt de ondernemer uit.

Hier rijden boeren en loonwerkers met tanks van 7 tot 10 kuub

Gerben Kool, Machinebouw G. Kool in Mijdrecht

Kool heeft al een handvol Rollex Eco 600-bemesters gebouwd. Ook dit model is verrassend in eenvoud. De bemester klapt niet in drie maar in twee delen op en is ook opgeklapt af te koppelen, rustend op de dikke framebuizen. In transport is de bemester met 2,35 meter vrij smal en daardoor handig met manoeuvreren over krappe binnenwegen en erven.

In transport is de bemester met 2,35 meter vrij smal.
In transport is de bemester met 2,35 meter vrij smal. © Machinebouw G. Kool

In plaats van veel bodemvolgende ophangingen van bladveer of sturende parallellogrammen is gekozen voor zes vaste secties over de hele werkbreedte. Elke sectie van een meter bestaat uit een dubbel gelagerde rol met vijf bolle schijven om lichtjes in te snijden. De schijven met daarachter de mestuitlopen zijn om de 20 centimeter gelast.

Snijdiepte instellen

De snijdiepte is in te stellen via de druk op de drie- of vierpuntshefinrichting van de giertank. Beide lagers op de schijvenrol vragen smering via een vetnippel die naar de grasmat wijst, maar zijn ook eenvoudig te vervangen.

Kool bouwt één versie van 6 meter breed die 1.250 kilo weegt. 'Dat past het beste in dit gebied en ook in transport blijft het dan compact.' Elke sectie met vijf uitlopen is optioneel te voorzien van een hydraulische afsluiter. Op 6 meter werkbreedte zijn er dertig uitlopen die in zes secties zijn af te sluiten.

Gegalvaniseerd

Ook de verdeelmolen construeert Kool zelf. De twee ronde roterende messen raken elke omwenteling altijd alle dertig uitlopen om verstopping te voorkomen. De slijtplaat is net als de lagers eenvoudig te wisselen. Via een trap met bordes is de verdeelmolen goed te bereiken. De 80 meterslang die over de dertig uitlopen is verdeeld, is netjes met tiewraps en een sjorband geleid. De hele machine is gegalvaniseerd.

De prijs blijft beperkt tot 16.500 euro exclusief btw. Met hydraulische afsluiters komt daar 2.000 euro bij.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.