Nanobubbles+in+bessen+leiden+tot+minder+bodemverdichting
Nieuws
© Huisman Media

Nanobubbles in bessen leiden tot minder bodemverdichting

Het gebruik van nanobubbles bij de teelt van blauwe bessen leidt tot minder bodemverdichting en betere doordringing van het irrigatiewater in de bodem. Dat blijkt uit een praktijkproef op het Chileense bedrijf Giddings Fruit.

Het bedrijf zocht naar een duurzame oplossing om grondgebonden teeltomstandigheden en efficiëntie van irrigatiewater te verbeteren voor het teeltbedrijf met blauwe bessen. Samen met het Amerikaans nanobubbletechnologiebedrijf Moleaer en de Chileense agritechdistributeur Kapicua is van juli 2020 tot april 2021 een praktijkproef met nanobubbles uitgevoerd. Deze met gas gevulde holtes in water zijn 2.500 keer kleiner dan een korrel zout.

De relatief nieuwe nanobubbletechnologie zorgt door zuurstofverrijking van het irrigatiewater voor een betere waterkwaliteit. Dat leidt tot een gezondere wortelzone van de plant en een betere kwaliteit en productie van gewassen. Gezonde wortels bevorderen een gezonde plantengroei, waardoor planten beter kunnen omgaan met omgevingsstress. Nanobubbles maken betere infiltratie van water in het bodemprofiel mogelijk, wat zorgt voor meer efficiëntie in de watergift.

Water en voedingsstoffen

Tijdens de praktijkproef zag Giddings Fruit een vermindering in bodemverdichting van 20 procent, vergeleken met de controlegroep. 32 procent in de eerste en 24 procent in de tweede ronde. Vermindering in bodemverdichting droeg direct bij aan een ruimere beschikbaarheid van water en voedingsstoffen voor de wortels. Dat leidde tot een verbetering van 17 procent in het vruchtkaliber en een toename van 13 procent in de groei van nieuwe scheuten, vergeleken met de controlegroep.

'Deze resultaten leidden tot een interessant rendement', zegt oprichter en verkoopmanager Benjamin Labbé van Kapicua. 'De vermindering in bodemverdichting had een significante impact op de algehele prestaties van het gewas. Dat bleek uit de groei van nieuwe scheuten en bodemactiviteit van nuttige microben. Dit gaf een hogere productie en een hoger vruchtkaliber.'

Telen in de vollegrond kan een uitdaging zijn, vooral in regio's met cyclische droogte en een suboptimale bodemgesteldheid. Slechte bodemstructuur en microbiologie dragen bij aan verminderde wortel- en plantgezondheid door slechtere wateropname, infiltratie en beschikbaarheid van voedingsstoffen. Het verbeteren van de bodemstructuur is gewoonlijk een proces van jaren dat de winstgevendheid van het bedrijf kan beïnvloeden.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.