Warmtecamera ziet weidevogels en wild tijdens het maaien

Melkveehouder Joram Hofman uit het Friese Lutkewierum heeft een warmtecamera op zijn trekker geplaatst. Zo ziet hij weidevogels en wild op tijd tijdens het maaien.

'Ik heb een tablet op de trekker en een camera voorop', legt Hofman uit. 'Die camera kijkt op basis van temperatuur wat er in het land aanwezig is. Dat zie ik dan weer op de tablet en zo kan ik eerder stoppen voor bijvoorbeeld hazen, hertjes en weidevogels, zodat ik ze niet platrijd.'

Naast melkvee heeft Hofman een bedrijf in beveiligingscamera's voor boerderijen, genaamd Stalzicht. 'Voor Stalzicht kon ik makkelijk aan warmtebeeldcamera's komen. Ik bestelde ook een handcamera en liet de honden 's avonds uit. Toen zag ik in het donker veel meer dan ik had verwacht. Ik was benieuwd naar wat er zou gebeuren als ik de camera op de trekker zou zetten. Een bekende van mechanisatiebedrijf GroeNoord in Bolsward wilde me helpen met de constructie.'

Makkelijk aan te brengen

Het systeem is makkelijk aan te brengen en te verwijderen. 'We hebben het zo gemaakt dat er ook zonder schade weer vanaf kan en zodat het op verschillende trekkers kan worden geplaatst', zegt de ondernemer.

Hofman en GroeNoord gaan het camerasysteem samen verder ontwikkelen en testen om het klaar te maken voor de praktijk. Over de kosten is nog weinig te zeggen. 'Ik denk dat je met maisland voorbereiden meer nesten aan zult treffen en in natuurland met veel levende dieren zullen we ook veel winst kunnen behalen door met zulke camera's te werken', schat Hofman in.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.