Proef+met+papier+uit+gras+slaat+aan
Nieuws
© Thom Morrenhof

Proef met papier uit gras slaat aan

Onderzoekers van Wageningen University & Research gebruiken gras uit wegbermen en natuurgebieden als grondstof voor papier en karton. Na vier jaar onderzoek begint Schut Papier in het Gelderse Heelsum in 2024 waarschijnlijk met het maken van papier uit bermgras.

'Schut heeft ruime ervaring met onder meer papier waarin vezels van cacaodoppen of zelfs versleten spijkerbroeken zijn verwerkt', zegt onderzoeker Kimberly Wevers van Wageningen University & Research. Dergelijk speciaal papier is voor nichemarkten, maar ook verpakkingsmateriaal als karton, eierdozen of tomatenbakjes behoren straks tot de mogelijkheden.'

Graspapier rolt voorlopig nog niet uit de laserprinter. 'De technische specificaties daarvoor zijn nog een graadje scherper', licht Wevers toe. 'De markt voor kartonproducten is bovendien interessanter. Er wordt steeds minder geprint, maar pakjes worden via internet des te meer besteld.'

Vier landen

Het onderzoek van Wageningen University & Research maakt deel uit van het Europese project 'GO-GRASS', waarbinnen het Europese programma 'Horizon 2020' vier demoprojecten heeft gefinancierd. Doel is om in vier landen 'op gras gebaseerde circulaire businessmodellen voor het platteland' te ontwikkelen.

Meer dan een vijfde van Europa is grasland. De gedachte is dat dit gras meer waarde kan krijgen dan alleen te dienen als koeienvoer. In Denemarken zoeken onderzoekers bijvoorbeeld naar methoden om eiwitten uit jong gras af te splitsen. Als de Deense varkens rechtstreeks graseiwit zouden krijgen, scheelt dat in de import van soja.

In Duitsland maken onderzoekers een soort houtskool (biochar) uit gras om marginale bodems te verrijken met koolstof. In Zweden produceren de onderzoekers met gras strooisel voor paardenstallen. 'Alle vier de projecten zijn geslaagd', zegt Wevers.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.