Drones+weren+ganzen+in+Starnmeer
Nieuws
© Bert Hartman

Drones weren ganzen in Starnmeer

Dennis Drost en Marijn Stevering van Drowgoo in Krommenie doen een proef om ganzen te verjagen met drones. Daarvoor werken ze samen met zes melkveehouders in de Starnmeer.

Drost en Stevering bepalen met strategisch geplaatste geluidssensoren in de polder op welke momenten en op welke plekken ze de drones laten vliegen. Drost heeft al positieve ervaringen met het verjagen van ganzen op het melkveebedrijf van zijn schoonouders in de Woudpolder.

'Enkele uren na een vlucht komen de ganzen soms weer terug op de percelen, maar door de verjaging regelmatig te herhalen, blijven ze steeds langer weg. Na enkele proeven bij andere ondernemers is dit de eerste keer dat we het op grotere schaal uitproberen. Op zich is dat ook effectiever, omdat de ganzen met een gerichte aanpak niet alleen naar het land van de buren worden gejaagd', zegt Drost.

Sensor als referentie

LTO Noord-bestuurder Marco Groot heeft ook een sensor op zijn land staan, als referentie. Hij kijkt uit naar de uitkomsten van de proef, waarbij resultaten en andere data worden gemonitord. 'Het moet niet zo zijn dat we hiermee het probleem verplaatsen, maar als blijkt dat we zo effectief ganzenschade kunnen voorkomen, dan zou dat mooi zijn. De ganzendruk is hier de laatste jaren flink toegenomen.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.