Duurzaamheidspark Oss onderzoekt gewasteelt onder zonnepanelen

Het Duurzaamheidspark in het Brabantse Oss onderzoekt of het gaat lukken om gewassen te telen onder zonnepanelen. Deze week zijn de eerste slaplantjes gepoot.

De organisatie heeft vier opstellingen gemaakt met verschillende lichtdoorlaatbaarheid van zonnepanelen. 'Wij onderzoeken welk gewas het beste groeit onder welke opstelling van de panelen. Onze verwachting is dat we zeker twee of drie teeltrondes kunnen halen' zegt initiatiefnemer Patrick Bekkers.

'Wij gaan ook aantonen dat de bodem de kwaliteit behoudt voor landbouwgrond', meldt mede-initiatiefnemer Olaf Duisters. De komende twee jaar doet het Duurzaamheidspark samen met de hogescholen HAN in Arnhem en Nijmegen en HAS in Den Bosch onderzoek naar gewasteelt onder zonnepanelen. Het systeem is verplaatsbaar over rails, zodat de planten gemakkelijk kunnen worden bereikt. 'Een opstelling tot 1,5 hectare is geen probleem', weet Bekkers. 'Die plannen liggen nu op de tekentafel en gaan we deze winter uitvoeren.'

Streekproducten

De organisatie wil de producten als streekproducten op de markt brengen. Op die manier hopen ze er een hogere prijs voor te krijgen. Wat ook op de tekentafel ligt, is een bredere opstelling, zodat je er met een tuinbouwtrekker door kunt rijden.

De afgelopen jaren zijn al wat testen gedaan met gewassen onder zonnepanelen. 'Veel mensen zeiden in het begin tegen me dat het niet kon', lacht Bekkers. 'We hebben vorig jaar eerst sla gezet, na zes weken andijvie en daarna nog boerenkool op hetzelfde stuk grond. We hebben nu de sla best vroeg gepoot, maar dat gewas doet het fantastisch onder de panelen.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.